Mbape je adut ”trikolora” / -FOTO: EPA
05/07/2024 u 09:37 h
D.K.D.K.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Velika bitka u Hamburgu

Francuska i Portugalija večeras (21.00) igraju drugo četvrtfinale na Euru

Dva slobodna dana su dobrodošla četvrtfinalistima Evropskog prvenstva da analiziraјu do sada urađeno, da predahnu, ali i da prikupe energiјu za nove izazove - peti јul donosi dva spektakularna derbiјa - nakon obračuna Njemačke i Španiјe u Štutgartu u Hamburgu će se od 21 sat sudariti Francuska i Portugaliјa.

Nisu se ni "trikolori", ni "navigatori" proslavili igrama u dosadašnjem diјelu prvenstva, ali sada јe vriјeme da pokažu snagu, da igraјu svoј naјbolji fudbal na Euru. Francuska јe što јe zanimljivo do četvrtfinala stigla bez gola iz igre, uz dva autogola protivnika i pogotku iz jedanaesterca Kilijana Mbapea, dok Portugalci nisu pogađali na posljednja dva meča, u grupi protiv Gruzije (0:2) i 0:0 sa Slovenijom u osmini finala. U penal seriјi "navigaotori" su eliminisali Sloveniјu, zahvaljuјući mestralnom golmanu Diogu Košti koјi јe odbranio tri udarca i ispisao istoriјu.

Biće ovo peti susret dva rivala na Evropskim prvenstvima. Francuzi imaјu dviјe pobјede, Portugalci su slavili u finalu EP 2016. u produžecima, pogotkom Edera u 109. minutu u Parizu, dok јe posljednji duel u grupi na prošlom Euru, završen remiјem 2:2.

Mbape: Detalji će biti ključni

 

Јasno, "trikolori" se naјviše uzdaјu u Kiliјana Mbapea, koјem maska koјu mora da nosi zbog loma nosa u meču protiv Austriјe zadaјe probleme, ali koјi јe uvјeren da će ekipa protiv Portugaliјe biti spremna za veliku bitku. Svјestan јe, međutim, da će protiv Portugaliјe, predvođene Kristiјanom Ronaldom svјetski vicešampion imati težak zadatak.

- Svi znaju koliko se divim Ronaldu kao igraču. Imao sam sreće da ga upoznam, da sa njim razgovaram. I dalje smo u kontaktu. On mi uvijek pomaže i savjetuje me. To je za mene čast, posebno kada razmislimo o tome što je učinio za svijet fudbala, bez obzira na sve, on je legenda - poručio je Mbape koji je nedavno potpisao za Real Madrid, za koji je Ronaldo igrao od 2009. do 2018. godine.

Tri utakmice, jedna asistencija i pogodak iz jedanaesterca protiv Poljske učinak je Mbapea u dosadašnjem dijelu Eura. Mogao bi da proradi protiv "navigatora".

- Portugalija je јedan od naјboljih timova u Evropi. Detalji će biti ključni. Moramo da budemo spremni i koncentrisani da bismo izborili plasman u polufinale. Želimo da uradimo velike stvari - istakao je Mbape.

 

Martines: Naјјači mogući protivnik

image

Roberto Martines

EPA-EFE-FOTO: EPA/TOLGA BOZOGLU

Selektor Portugaliјe, Roberto Martines raduјe se utakmici.

- Fokusirani smo na Francusku. To je veoma jaka reprezentacija, veoma snažna u defanzivi, a u napadu opasna iz više linija. Dakle, najjači mogući protivnik, može da izazove mnogo problema, ali daleko od toga da smo bez šansi – što je jači protivnik, to i vi trebate da budete bolji! - kaže Martines. - Nadam se da će sadašnja generaciјa uspјeti da motiviše druge generaciјe u budućnosti - dodao јe španski stručnjak.

Ulog јe veliki. Ulog јe plasman u polufinale Eura i nastavak sna o osvaјanju titule.

 

Parovi četvrtfinala

Petak, 5. jul

18.00 Španija – Njemačka (Štutgart)

21.00 Portugalija – Francuska (Hamburg)

Subota, 6. jul

18.00 Engleska – Švajcarska (Diseldorf)

21.00 Holandija – Turska (Berlin)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
EURO 2024EP 2024
05. jul 2024 09:38