Душан Драшковић / - Фото: Твитер
19/09/2021 u 13:44 h
Милојко ЋуковићМилојко Ћуковић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Душан Драшковић, Црногорац коjи jе реформисао еквадорски фудбал

Ако одете у Jужну Америку да тамо људе подучавате фудбалу, тамо гдjе jе сваки додир са лоптом као умjетност, онда jе сигурно да ваше познавање фудбала ниjе добро или врло добро, већ врхунско, на наjвећем нивоу

Такво фудбалско знање имао jе и jедан Црногорац, Душан Драшковић, изданак плеjаде врхунских фудбалских емисара коjе jе некадашња велика Jугославиjа имала.

Драшковић jе краjем 20. виjека истински завриjедио звање фудбалског учитеља и то не било гдjе, већ у Jужноj Америци, у далеком и за нас Балканце, егзотичном Еквадору.

Прва фудбалска лопта закотрљала се у Еквадору jош 1899. године, када су се из Енглеске вратили студенти Хуан Алфредо и Роберто Раjт, момци коjи су се на Острву “заразили” фудбалом и прениjели га у своjу земљу, па таj пелцер успjешно засадили и направили велики букет коjи и данас цвjета.

Ипак, у еквадорском фудбалу ниjе све текло како треба, земље у окружењу су биле много jаче, а репрезентациjа те землjе прву побjеду остварила jе тек у 34. мечу.

Први професионални клубови у Еквадору поjавили су се 1950. године, а од 1960. првенства у тоj земљи се играjу редовно. Наjвећи играч у историjи еквадорског фудбала jе Алберто Спенсер (1937-2006), коjи jе почео кариjеру у Евересту, али jе углавном играо за Пењарол из Монтевидеа, а на краjу jе чак узео и држављанство Уругваjа. Он jе наjбољи стриjелац у историjи Копа Либертадорес са 54 гола (1960-72), а са Пењаролом био jе три пута првак Jужне Америке и два пута шампион свиjета.

И, онда, краjем 80-их, тачниjе 1988. године, Душан Драшковић се поjавио у Еквадору у покушаjу да преокрене нешто у репрезентациjи те земље. Драшковић, коjи jе био члан златне медитеранске репрезентациjе СФРJ са Игара у Измиру 1973, дошао jе са репутациjом тренера из земље коjа jе дала велики броj врхунских фудбалера и стручњака, а он jе у потпуности оправдао очекивања Еквадораца.

Репрезентациjа те земље иза себе jе имала 12 одсто освоjених бодова у званичним мечевима током историjе (4-14-57, гол-разлика 72:251), у пет година са њим на клупи чак 52 посто. Већ 1989, Еквадорци су на Копа Америци успjели да савладаjу велики Уругваj, а затим и да “откину” бод Аргентини коjу jе предводио легендарни Диjего Армандо Марадона.

- Он jе потпуно промиjенио начин на коjи смо састављали тимове и репрезентациjу. Док се он ниjе поjавио већина наших играча долазила jе из Кита и Гваjакила. Онда jе он преузео контролу над тимом и почео да обилази циjелу земљу у малом плавом Фиат Уну, не заобилазећи ни села у пустињи. Када би обjавио списак репрезентативаца, закључили бисмо да за неке од њих ниjесмо ни чули. А управо ти момци временом су постали хероjи еквадорског фудбала - казао jе jедном приликом Патрисио Торес, некадашњи потпредсjедник ФС Еквадора.

Каријеру започео у "Његошу" из Ловћенца

Иначе, Драшковић jе рођен 1939. у Бањалуци. Током Другог свjетског рата његова породица jе пребjегла у Црну Гору, а након рата стигла у воjвођанско мjесто Ловћенац.

Играчку кариjеру почео jе у Његошу из Ловћенца, после чега jе наступао за Спартак, Воjводину, Радницки Ниш и ОФК Суботицу. Као тренер почео jе у неготинском Хаjдук Вељку, затим jе водио Спартак, бањалучки Борац, па провео три године у Воjводини. После кратке епизоде у Емиратима отишао jе у Jужну Америку и тамо у Еквадору исписао историjу фудбала те земље.

Због тога су Драшковића Еквадорци и те како завољели, а у историjи те земље он се сматра творцем фудбалске револуциjе. Наjпознатиjи играчи коjе jе црногорски стручњак створио су Иван Уртадо, Улисес де ла Крус, Агустин Делгадо, Едисон Мендес и Карлос Тенорио, фудбалери коjи су постали легенде националног тима.

- Пронашао сам укупно око 25 играча коjи су постали професионалци. То су дjечаци коjи су имали талента, али никад раниjе ниjесу играли на правим теренима, са правим головима и судиjама. Њихов потенциjал био jе очигледан, били су то вриjедни и послушни момци, коjима jе фудбал био начин да побjегну од сиромаштва - рекао jе Драшковић у jедном интервjуу.

Драшковић jе био селектор Еквадора од 1988. до 1993, укључуjући и три Копа Америке. После тога тренирао jе три велика клуба – Барселону, Емелек и Депортиво Кито. Осим њих водио jе бразилски Брагантино, Комуникасионес из Гватемале, годину дана провео на клупи селекциjе Боливиjе, а два мjесеца jе тренирао национални тим Сиjера Леонеа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:48