Džon Tekstor / -FOTO: LION
16/08/2024 u 10:47 h
D.M.D.M.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Džon Tekstor želi da kupi veći dio vlasničkog paketa Evertona

Brazilski Botafogo, Molenbek, Kristal Palas i Lion su klubovi gdje ima vlasnički udio

Američki biznismen Džon Tekstor (58) ušao je u pregovore za kupovinu većeg dijela vlasničkog paketa u premijerligašu Evertonu.

Aktuelni vlasnik kluba iz Liverpula je iransko-britanski biznismen Farhad Moširi (69), koji posjeduje 94 odsto akcija "karamela".

Moširi je na čelu Evertona od 2016. godine.

Prethodni pokušaji prodaje kluba bili su neuspješni zbog stalnih dugova, koji su bili najviši u periodu od 2019. do 2023. godine i iznosili su 500 miliona eura.

Premijer liga je kaznila Everton oduzimanjem ukupno osam bodova upravo zbog toga što je klub prekršio propise lige o profitabilnosti i održivosti.

Tekstor je sada spreman da se suoči sa svim problemima u kojima se klub nalazi, djelimično i zbog činjenice da je investirao u izgradnju novog stadiona.

Otvaranje stadiona je planirano za početak sezone 2025/2026. godine.

Tekstor, prije nego što realizuje otkup akcija od Moširija, moraće da proda svoj cjelokupan udio u Kristal Palasu, gdje ima suosnivačku ulogu u upravljanju preko kompanije "Igl Fudbal Grupa".

Premijer liga ne dozvoljava da jedan čovjek ima vlasništvo u dva kluba.

- Everton predstavlja najbolje od engleskog fudbala - borbu, slavu i želju - rekao je Tekstor još u maju kada je pokazao interesovanje za kupovinu većinskog paketa akcija.

Ovaj biznismen posjeduje nekoliko klubova u svom portfoliju širom svijeta - Botafogo u Brazilu, belgijski Molenbek, Kristal Palas i francuski Lion, kojima upravlja preko kompanije "OL Grupa".

Everton bi uskoro mogao da postane novi klub u njegovoj fudbalskoj imperiji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 03:49