Ненад Масловар / - Фото: Приватна архива
30/06/2021 u 17:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ФСЦГ незаконито именовао делегате изборне скупштине

Предсједник Удружења клубова ФСЦГ Југ, Ненад Масловар, обратио се јавности: Мараш jе члан Извршног одбора ФСЦГ а данас jе био и члан Скупштине

 Предсједник Удружења клубова ФСЦГ Југ, Ненад Масловар, обратио се јавности након данашње изборне сједнице Фудбалског савеза Црне Горе, којој је присуствовало 27 од 45 делегата.

Он је навео да се из УК ФЦСГ Југ обраћају првенствено делегатима скупштине ФСЦГ, коjе руководство савеза, као наводи, обмањуjе и доводи у заблуду, али и да шира jавност треба да буде упозната са чињеницама а не да на основу дезинформациjа и неистина формира став.

Садашње руководство Фудбалског савеза Црне Горе, од када jе почео изборни процес, дезавуише jавност и користи разне незаконите радње како би сачували позициjе у савезу. Извршни одбор (читаj: Деjан Савићевић) jе донио неколико незаконитих одлука (нпр. да супротно Статуту ФСЦГ одреди рок за предаjу кандидатуре за предсjедника). Осим што доносе такве одлуке, у ФСЦГ неће исправно да примjењуjу сопствени Статут. Именовање делегата jе у великом броjу случаjева било незаконито (супротно Статуту). Наjчешће су делегате именовали органи коjи ниjесу надлежни (нпр. на превару jе члан руководства ФСЦГ наговорио предсjедника jедног удружења да потпише овлашћење Савићевићевом делегату за скупштину. Након тога, скупштина тог удружења у складу са своjим Статутом законито одређуjе другог делегата). На сличан начин су бирани за делегате и представници других чланова ФСЦГ. О некима jе jавност већ упозната (избор представника тренера на сjеверу) – наводи Масловар.

„Наjсвjежиjи” примjер незаконитог рада, пословања супротно Статуту ФСЦГ jе учешће Миленка Миће Мараша у раду забрањене скупштине ФСЦГ, 30.06.2021. Мараш jе члан Извршног одбора ФСЦГ а данас jе био и члан скупштине. Члан 23, тачка 6 Статута ФСЦГ прописуjе: „Члан Извршног одбора не може истовремено бити делегат у скупштини ФСЦГ, члан правног тиjела ФСЦГ или генерални секретар ФСЦГ и супротно”. Мараш jе до избора новог Извршног одбора био у двострукоj улози па jе тако гласао и за избор предсjедника ФСЦГ. ФИФА и УЕФА прописуjу стандарде и утврђуjу правила. Незаконито пословање и погрешна примjена Статута ће код њих наићи на осуду а не на подршку. Помињаним чланом 7 бис став 2 Статута УЕФА jесте прописано да Савези управљаjу независно и без икаквог утицаjа трећих страна, али jе истим ставом прописано и да Савези своjим статутима предвиђаjу демократски поступак коjи гарантуjе слободан избор њиховог извршног тиjела. Таj поступак jесте прописан али руководство ФСЦГ неће да га примjењуjе.  Припрема се неколико кривичних приjава за различита кривична дjела (фалсификиванjе исправа, злоупотреба овлашћења…). Вjеруjемо да ће се у тим поступцима лагано утврдити назаконитост пословања послушника – поручио је први човјек Удружења клубова ФСЦГ Југ.

Масловар пише да је неопходно подсjетити на неколико чињеница у вези правног статуса ФСЦГ, када то већ неће да ураде надлежни државни органи коjима jе то посао.

ФСЦГ jе спортска организациjа регистрована у Регистру спортских организациjа (регистарски броj 198) коjа, као и све друге спортске организациjе, мора да ради у складу са Законом о спорту. По црногорским прописима законитост пословања спортских организациjа провjерава инспекциjа спорта. Закон о спорту jе устав за све спортове у Црноj Гори и мора се примjењивати. Специфичности спортских организациjа могу се исказати кроз наjважниjи правни акт за сваку поjединачну организациjу - статут. Статут ФСЦГ, осим са законом, мора бити усклађен и са правилима ФИФА и УЕФА. Они коjи су идентификовали активности органа савеза коjе су супротне Статуту ФСЦГ су подниjели приjаву надлежноj инспекциjи коjа jе предузела одређене радње. ФСЦГ jе одржавањем забрањене сjеднице прекршила Закон о спорту. У овом изборном процесу ФСЦГ не примjењуjе своj Статут адекватно. То jе и лаику jасно. Додатно, Пословник о раду Скупштине ниjе усклађен са Статутом. Статут jе из 2018. Године (миjењан у децембру 2020) а пословник скупштине из 2007. године! Руководство ФСЦГ покушава да представи jавности да у изборном процесу учествуjе политика. У Извршном одбору Деjана Савићевића од 12 чланова, девет су политичари! Господо из ФСЦГ, видимо се убрзо на законито сазваноj сjедници Скупштине ФСЦГ – закључио је Масловар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 08:07