Зоран Лаковић / фото: Дан/Иван Петровић Ипе
30/06/2021 u 20:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ФСЦГ се оглушио о одлуке државних органа

Одсјек за инспекцију за спорт Управе за инспекцијске послове: Чуди нас миjешање директора Одjељења за националне савезе УЕФА, Лаковића у унутрашње законодавство и рад државних органа

Захуткава се атмосфера након изборне скупштине Фудбалског савеза Црне Горе.

Као што је познато, Одсјек за инспекцију за спорт Управе за инспекцијске послове је забранио одржавање изборне скупштине док се не понове избори у Удружењу клубова ФСЦГ Сjевер, гдје је било разних пропуста.

Челници Фудбалског савеза Црне Горе су се оглушили о ову одлуку и данас одржали изборну скупштину, на којој је присуствовало 27 од 45 делегата, који су гласали за реизбор Дејана Савићевића на мјесто предсједника.

Из Одсјек за инспекцију за спорт Управе за инспекцијске послове су поновили да су донијели два рјешења од коjих се jедно односи на Скупштину Удружења клубова Сjевер, а другим jе привремено забрањено одржавање изборне сjеднице ФСЦГ за мандатни период 2021-2025.

Упркос чињеници да jе привремено забрањено одржавање Изборне сjеднице ФСЦГ, те да жалба на ово рjешење не одлаже извршење, субjект надзора се оглушио о одлуку државног органа и данас своjевољно одржао изборну скупштину. Напомињемо да jе у Управу за инспекциjске послове пристигло више инициjатива, у коjима се наводи низ неправилности у поступку избора делегата за изборну скупштину, коjа jе одржана данас. По предметним приjавама поступа Одсjек за инспекциjу за спорт и о утврђеном чињеничном стању, након спроведеног контролног инспекциjског надзора, jавност ће бити благовремено обавиjештена. Код неспорне чињенице да jе ФСЦГ регистрован сходно одредбама Закона о спорту Црне Горе и налази се у Централном регистру спорта, исти подлиjеже одредбама овог закона и надлежностима Одсjека за инспекциjу за спорт. На краjу, Управа за инспекциjске послове изражава чуђење миjешањем директора Одjељења за националне савезе Европске фудбалске асоциjациjе (УЕФА), Зорана Лаковића у унутрашње законодавство и рад државних органа – наводи се у саопштењу Одсјека за инспекцију за спорт Управе за инспекцијске.

Лаковић је иначе на скупштини ФСЦГ казао да је дугогодишњи пријатељ са Дејаном Савићевићем и да ће тако остати и у будућности.

Припала ми jе част да испред УЕФА присуствуjем овоj скупштини. Сви знате да су релациjе УЕФА–ФСЦГ на високом нивоу.  Такође, ваш предсjедник Савићевић jе на последњем конгресу УЕФА-е гласовима свих 55 чланица изабран за члана Савjета ФИФА и репрезенутуjе циjели регион. Држава би жељела да се директно миjеша у независност рада и уређења ФСЦГ, што jе у потпуности супротно са статутима УЕФА и ФИФА. Свако уплитање државе у независност рада и избора у ФСЦГ, а коjе jе гарантовано Статуом ФСЦГ, може да доведе до несагледивих последица и потенциjалне суспензиjе за све клубове и репрезентативне селекциjе Црне Горе. Управо зато смо моj колега из ФИФА и jа присутни. Желимо да вас увjеримо да УЕФ-а и ФИФА будно прате цjелокупну ситуациjу у фудбалскоj Црноj Гори, о чему ћемо одмах након Скупштине обавиjестити надлежне органе у Ниону и Цириху – рекао је Лаковић, који се Савићевићу и генсеку ФСЦГ Момиру Ђурђевцу прије говора обратио са „драги Дејо и Момо”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:46