Фудбал у Црној Гори у веома лошој ситуацији / - Гугл
26/07/2021 u 16:56 h
Портал ДанПортал Дан
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фудбалска Црна Гора: Чија је одговорност катастрофално стање у домаћем фудбалу?

Дошли смо у ситуациjу да наша по резултатима убедљиво наjбоља екипа, ФК Будућност, доживи резултатско и играчко понижење у сусретима са трећепласираним екипама првенстава Финске и Фарских острва, поручују из ове организације

Организација Фудбалска Црна Гора обратила се јавности поводом ситуације у црногорском клупском фудбалу, истичући да су сигурни да ставове са њима дијеле и многи бивши играчи, тренери и фудбалски радници уопште. . 

У свом обраћању, ова организација поставља питања желећи пробуди свеопшту jавност, руководиоце и стручне људе у клубовима и фудбалском савезу. 

– Повод за причу о ситуациjи су резултати наших екипа у утакмицама на нивоу европских квалификациjа. Дошли смо у ситуациjу да наша по резултатима убедљиво наjбоља екипа, ФК Будућност, доживи резултатско и играчко понижење у сусретима са трећепласираним екипама првенстава Финске и Фарских острва. Да ли то говори да нам jе квалитет лиге и клупски фудбал на маргини? Рад са свим категориjама играча у свим срединама код нас...Квалитет, ниво рада, организациjа, стручни кадар...да ли задовољава и ко таj рад прати и оцjењуjе – питају се из ове организације.

Фудбалска Црна Гора такође поставља питање ко ће због овакве ситуације, преузети одговорност?

– На чиjи предлог се формираjу управе клубова и постављаjу тренери и стручни људи у клубовима, селектори по селекциjама, да ли фудбал у Црноj Гори треба вратити на аматерски ниво, или смо већ на том нивоу? Стручни рад, едукациjа, ангажман тренера из иностранства у нашим клубовима, а школуjемо толико наших тренера. Постоjи ли план и програм едукациjе и реализациjе ангажовања тих кадрова? Стварање играча, циклус коjи не функционише одавно, зашто?  Ко jе и за то одговоран – истичу из ове организације.

Фудбалска Црна Гора се пита и да ли је избор људи из политике у руководећим органима савеза и клубова прави пут за опоравак и напредак фудбала код нас?

– Коефициjент за следеће квалификациjе УЕФА ће након ових резултата бити лошиjи и приjети нам да имамо мање представника из Црне Горе за следеће квалификациjе. Последица чиjег (не)рада и планирања?  Шта jе са стањем и резултатима клубова чиjе име jе нешто значило у претходном периоду? Клубови прваци државе или осваjачи Купа, Могрен, Челик не постоjе као клубови и Ловћен, трећа лига, без играча и услова. Рудар, Зета, Титоград, бивши прваци државе већ неколико сезона имаjу проблема. Да ли jе и то последица дугогодишњег „планираног” рада и односа са одговорним из Савеза – истичу из ове организације.

Из ове организације наводе и да посебну анализу треба посветити резултатима националних селекциjа, али да је то посебна и широка тема.

– Сва ова питања и комплетна ситуациjа захтиjева много озбиљниjу и свеобухватну анализу и на основу ње предлоге за опоравак фудбала у Црноj Гори. Али, опет питање, коjи стручни кадрови ће jе и када одрадити? Већ каснимо, а можда се људима коjи руководе и не жури – закључују из Фудбалске Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:28