/ - Фото: Твитер
29/05/2021 u 17:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Након 56 година УЕФА укида "правило гола у гостима"

Треба истаћи да постоје многи, па и многи веома упечатљиви гласови у свијету фудбала, који се противе укидању овог правила

Како је први пренио енглески "Тајмс", Уефа је одлучила да више не користи преимућство гола у гостима у нокаут фазама својих такмичења, преноси РТС.

Оно што се колоквијално назива "правилом гола у гостима", најкраће, представља начин рјешавања двомеча који су у укупном скору окончани неријешеним резултатом – даље иде екипа која је постигла више голова као гост.

Дуго се сматрало да је ово правило остатак времена када су гостовања представљала праве мале културолошке шокове, када терени, стадиони и уопште путовања нису били стандардизовани, када није било једноставно знати унапријед шта екипу очекује када се отисне на пут.

Правило је донијело неке од најспектакуларнијих момената у европском фудбалу током година, а најскорији примјер јесте дуел Пари Сен Жермена и Бајерна у Лиги шампиона, када је тадашњи шампион Француске прошао даље.

Али управо је чињеница да више не постоји подједнака оправданост фаворизовања гола у гостима као у неким ранијим деценијама разлог да се већ неко вријеме дебатовало о оправданости очувања овог правила.

Треба истаћи да постоје многи, па и многи веома упечатљиви гласови у свијету фудбала, који се противе укидању овог правила.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 23:20