Florentino Perez / EPA-EFE-FOTO: EPA/MOHAMMED BADRA
11/11/2023 u 13:26 h
D.M.D.M.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Perez: Treba nam Superliga, novi format Lige šampiona je apsurdan

Prvi čovjek Reala rekao je da je evropski fudbal u velikoj krizi i da je potrebno hitno reagovati da fudbal kakav poznajemo ne nestane

Predsjednik Real Madrida i najmoćniji čovjek španskog fudbala Florentino Perez je u svom govoru, održanom na godišnjoj skupštini kluba, uputio je oštre kritike na račun UEFA.

On je, između ostalog, rekao da je novi format Lige šampiona apsurdan i da će navijače udaljiti od fudbala.

Prvi čovjek Reala rekao je da je evropski fudbal u velikoj krizi i da je potrebno hitno reagovati da fudbal kakav poznajemo ne nestane.

Perez vjeruje da će on i njegov klub biti predvodnici promjena, u, kako je rekao, kriznoj situaciji.

„Real Madrid ima odgovornost za evropski fudbal. Realu bi bilo mnogo lakše da nisu vodili ovaj projekat (Super ligu), koji nije popularan, ali dragi partneri, to je ono što istorija zahtijeva od nas. Imamo obavezu da navijačima ponudimo najbolju moguću predstavu. Želimo i da pojeftinimo pristup fudbalu na televiziji, gdje se danas nudi sve lošiji spektakl. Nema smisla da pristup gledanju utakmica na TV košta 10% minimalne zarade. Super liga je stvorena da riješi sve ove probleme. Nastaviću da vjerujem u pravdu Evropske unije jer UEFA nema pravo na monopol u fudbalu i evropskim slobodama”, poslao je oštru poruku Perez i najavio borbu do kraja za Superligu najjačih evropskih klubova.

On kritikuje i novi format Lige šampiona u kojoj će od naredne sezone umjesto dosadašnja 32 učestvovati 36 klubova.

„Novi format je neobičan i apsurdan projekat. Takav model samo će dodatno udaljiti navijače od fudbala, posebno najmlađe. Novi format najviše odgovara onima čiji izvori prihoda zavise od njega. To je sistem koji je u interesu menadžera i nije vodio računa o potrebama igrača i navijača. Ovako će evropski fudbal zamrijeti, nema inovacija, nisu svjesni rasta drugih sportova“.

Perez kaže da fudbal kao sport doživljava najveću krizu.

„Fudbal prolazi kroz institucionalnu krizu bez presedana. Situacija je veoma ozbiljna. Ili ćemo sada reagovati ili fudbal neće opstati. Najveći problem je što postoje ljudi koji vode fudbal i ne misle o navijačima. Evropski fudbal ne pripada predsjedniku UEFA, a španski fudbal ne pripada La Ligi. Fudbalu je Superliga sada potrebna više nego ikada. Cilj je ponuditi najbolji fudbal, a klubovi su ti koji sami kontrolišu svoju sudbinu. Klubovi gube milione svake godine bez obzira na to koliko novca imaju njihovi vlasnici. Tražim i uvođenje novih propisa za fer-plej, koji neki klubovi ne poštuju i niko ih zbog toga ne kažnjava. Situacija nije stabilna, niti može biti. Optužuju nas da želimo da napustimo nacionalno prvenstvo, to je velika laž“, istakao je Perez. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 00:45