Садио Мане / - Фото: Твитер
07/02/2022 u 20:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Садио Мане - Фудбалер, добротвор, градитељ болница, школа, џамија...

Фудбалери Сенегала синоћ су први пут у историји освојили Афрички куп нација побједом над Египтом у финалу након пенала 4:2

Једна од кључних фигура у успјеху Сенегала био је Садио Мане, ас енглеског великана Ливерпула.

Рођен у мјесту по имену Бамбали, са свега 2.000 становника, Мане jе од jако малих ногу схватио шта jе то тежак рад. Одрастао у веома сиромашноj породици, сиромашном мјесту и уопште сиромашноj земљи, дјетињство jе проводио радећи у пољу, гдје jе помагао породици током жетве, како би могли да се прехране и зараде нешто новца за основно школовање.

Мане је са 15 година отишао у Дакар и тада је кренула његова фудбалска прича.

- Био сам храбар. Сада, када се осврнем на то, не знам одакле ми та храброст. Али знам jедно: Да тада нисам отишао, данас не бих био ово што jесам. Вјеровао сам да могу да успијем и никада нисам престао да сањам. Кад су видјели да у моjоj глави, у мом срцу постоjи само фудбал, дозволили су ми да одем у Дакар. За мене друге ниjе било. Уjак jе много помогао, али не само он. У Дакару сам живео у породици коjу уопште нисам познавао. Моjа породица jе познавала неког ко познаjе те људе, па су ме примили у кућу, бринули о мени. Све док нисам отишао у Мец - свједочи Садио Мане, преноси Блиц.

Са 19 година заиграо jе за Мец и одмах показао огроман таленат, што jе алармирало остале европске клубове. Наjбржи jе био Салцбург, па се тако Сенегалац преселио у "Ред Булову фабрику талената", гдје jе експлодирао. После двије блиставе сезоне услиједио jе зов Премиjер лиге коjи се не одбиjа.

Прохладну Аустриjу замијенио jе топлим jугом Енглеске, гдје jе обукао црвено-бијели дрес Саутемптона, коjи jе дијелио и са нашим Душаном Тадићем. Била jе то сjаjна екипа, "убица фаворита", а прва звијезда био jе управо Сенегалац, ког jе лоптама "хранио" наjчешће баш Тадић.

Гол за голом, неописива глад за побједама и фантастична физичка спрема били су "магична формула" за прелазак у Ливерпул 2016. за 40 милиона фунти.

Манеов прелазак на "Енфилд" уjедно jе означио и нову, спектакуларну еру Ливерпула, коjи хара европским и свјетским фудбалом, а осовину чине управо Мане, његов ривал из финала Салах и фенономелни Њемац на клупи - Jирген Клоп.

За разлику од већине свјетских звијезда, коjе се не либе да сав новац саспу у шљаштећи луксуз, од "бугатиjа" до диjамантских сатова, Садио Мане jе сушта супротност. Сенегалац зарађуjе око 110.000 еура недељно, али умјесто на скупа кола и виле, своj новац троши на нешто много вредниjе.

Прва ствар коjу jе урадио jесте финансирање изградње болнице у родном Бамбалиjу. Сваког мјесеца даjе по 70 еура сваком становнику родног села, како би им помогао да имаjу колико-толико пристоjан живот. Нека вас цифра не завара, у афричком селу 70 еура вриједи више него што мислите. Гради и школу у свом родном селу.

Сваког викенда волонтира у ливерпулскоj џамиjи, гдје чисти тоалете и помаже локалном имаму. Новац га не импресионира осим као средство да помогне људима. Jош се препричава она чувена фотографиjа на коjоj jе снимљен како носи три године стар телефон, и то потпуно поломљеног екрана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 18:45