Stadion ”19. maj” / -FOTO: DAN/DEJAN PANIĆ
11/10/2024 u 14:39 h
Dejan PanićDejan Panić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(FOTO) Samsun – grad koji živi za fudbal

(Od našeg izvještača iz Turske)

Do početka utakmice trećeg kola B4 Grupe Lige nacija, između Turske i Crne Gore ostalo je svega nekoliko sati. Grad domaćin našoj reprezentaciji je Samsun, grad koji se nalazi na sjeveru Turske na obali Crnog jezera i koji je najveća luka u ovoj zemlji.

Naravno, u ovom gradu, kao uostalom i ostalim djelovima Turske, sve funkcioniše besprekorno, a ono što se na licu mjesta može vidjeti jeste da stanovnici Samsuna iznad svega vole fudbal i svoj klug Samsunspor. Jednostavno, gotovo na svakom objektu, bilo da je u pitanju zgrada, kuća, kafić ili restoran, nalazi se grb ovog kluba. Čak i u automobilima, privatnim ili taksi, nalazi se zastavica, šal ili neko treće obilježje kluba. U razgovoru sa ljudima, prvenstveno kada se priča o sportu, Samsunspor je na prvom mjestu, a sve ostalo dolazi nakon toga.  Njihov klub je 2023. sezone izborio plasman u elitu turskog fudbala, na ulicama je bila fešta, a šta bi tek bilo kada bi i u Superligi napravili nešto više. Trenutno su u vrhu tabele i naravno da želje navijača rastu...

image
-FOTO: DAN/DEJAN PANIĆ

Uz Samsunspor, navijači vole i reprezentaciju. Stadion „19.maj“, čiji je kapacitet 33.319, rasporodat je za večerašnju utakmicu, a samo „sprećnici“ iz unutrašnjosti su uspjeli da dođu do karte. Stadion je relativno nov, otvoren je 2017. godine i nalazi se na periferiji grada. Dakle, naša selecija će protiv domaćina igrati u jednom pravom fudbalskom ambijentu i nastojati da konačno ostvari dobar rezultat u ovom takmičenju.

image

Pogled na Crno more

-FOTO: DAN/DEJAN PANIĆ

Fudbal je dakle na vrhu, ali u Samsunu mnogo vode računa o svojoj istoriji. Grad je pun spomenika i muzeja, a svakako turiste najviše privlači replika broda sa kojim se Mustafa Kemal Ataturk iskracao u luku Samsun i otpočeo rat za oslobođenje Turske. Bilo je to 19. maja 1919. godine i taj datum se ovdje slavi kao državni praznik. Unutar broda napravljene su voštane figure ljudi koji su tada rukovodili turskom vojskom, a može se vidjeti i unutrašnjost broda...

image
-FOTO: DAN/DEJAN PANIĆ

Inače, ovaj milionski grad je pun kontrasta. Dio grada izlageda zapušteno, ali postoji i onaj novi u kojem su moderne zgrade, objekti, tržni centri... Ljubaznost domaćina je svakako na visokom nivou, što turistima daje pogodnost da se u ovom dijelu Turske osjećaju prijatno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
SAMSUNTURSKAFUDBAL
11. oktobar 2024 14:41