Пехар Лиге шампиона / -Фото: УЕФА
29/04/2022 u 14:15 h
Д.М.Д.М.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УЕФА од сезоне 2024/2025. уводи фајнал-фор у Лигу шампиона?

На томе ће се разговарати на Конгресу у Бечу 11. маја

УЕФА се прошле сезоне оdбранила од напада великих европских клубова који су жељени да направе Суперлигу.

Та „неман“ и даље пријети, али је тренутно повучена, чека из прикрајка нови напад на најјачу континенталну спортску организацију и једну од најјачих спортских организација уопште.

УЕФА је свјесна да мора реформисати своја такмичења, како би се достојно борила против жеље најбогатијих свјетских клубова да играју своје, затворено такмичење.

УЕФА тако од сезоне 2024./25. креће са новим форматом Лиге шампиона.

У елитном клупском такмичењу на свијету, такмичиће се 36 умјесто досадашња 32 клуба.

Сваки клуб који избори пласман у Лигу шампиона имаће загарантираних 10, умјесто досадашњих шест утакмица. Међутим, све ће се утакмице играти с различитим противницима.

Осам најбоље рангираних клубова избориће пласман у осмину финала, клубови од 9. до 24. мјеста играће плеј-оф за осмину финала (односно шеснаестину финала), а посљедњих 12 клубова ће испасти из такмичења.

Након шеснаестине и осмине финала игра се четвртфинале, а оно о чему ће УЕФА расправљати на Конгресу у Бечу 11. маја је увођење фајнал-фор турнира, у односу на досадашњу праску двије утакмице у полуфиналу и финале на неутралном терену.

Према новом формату у једном граду би се играо финални турнир четири најбоље екипе, по узору на бројне спортове. 

Иако би четири полуфиналиста изгубила по једну домаћу утакмицу у сезони, и то ону у којој се боре за финале, предвиђа се да би такав формат такмичења са фајнал-фором у једном граду, појачао маркетиншке приходе, прије свега УЕФА, а онда и учеснике завршнице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 10:24