Савио и Каду / - Фото: Политика/Л.Делић
29/01/2022 u 10:28 h
Милојко ЋуковићМилојко Ћуковић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Каду и Савио – легендарни бразилски двоjац и први синоним за странце у црногорском фудбалу

Прва црногорска фудбалска лига не може се похвалити великим броjем квалитетних фудбалера из иностранства, али свакако, има примjера коjи су се издвоjили и остали у сjећању навиjачима

Jош далеке 2007. године Зета jе у своjе редове довела Карлоса Едуарда де Фиориjа Мендеша, познатиjег као Каду, али и његовог земљака, такође Бразилца, Савиjа Оливеиру до Валеа.

Тада руководство Зете ниjе ни слутило да ће та два имена остати дубоко урезана у сjећањима навиjача са овдашњих простора, а смиjемо се усудити да кажемо да су то вjероватно и два наjбоља странца у историjи Прве црногорске лиге.

Нарочито се то може рећи за Кадуа коjи jе 51 пут носио дрес тима из Голубоваца и за то вриjеме постигао 15 голова. Каду jе био одличан техничар, баш онако бразилски знао jе да разгали публику по црногорским теренима и одмах се видjело да jе његов квалитет надрастао нашу лигу.

Добре партиjе пружао jе и његов земљак Савио коjи jе за Зету одиграо приближан броj мечева и постигао шест голова.

Њихове добре партиjе у нашоj лиги ниjесу остале незапажене клубовима из региона и Европе, а Црвена звезда jе у jуну 2009. године успjела да Зетин тандем наговори да потпише за клуб из улице Љутице Богдана.

Тадашњи спортски директор Звезде Иван Аџић представио их jе као добре играче и казао да ће бити значаjна поjачања у борби за титулу. Црвено-биjели се ниjесу домогли титуле jер jе тих година Партизан био надмоћан, али jе оваj двоjац добио шансу, а чини се да jе Каду искористио на прави начин.

Савио jе у Звезди провео двиjе године и на 37 мечева постигао четири гола за српски клуб.

Са друге стране, Каду се у Београду задржао много дуже, све до 2013. одигравши 80 утакмица за Звезду уз одличан учинак од 21 постигнутог гола. Каду jе тих сушних година за Звезду био и jедан од наjбољих играча београдског тима. Навиjачи посебно памте 142. вjечити дерби против Партизана када jе Бразилац своjим хицем срушио црно-биjеле у последњим тренуцима меча.

Каду jе кариjеру окончао 2019. године играjући за Балзан са Малте, а после Звезде наступао jе jош за Шериф из Тирасполjа и Ака Ахи Ачеj из Либана.

Што се тиче Савиjа, он jе после Звезде играо за Чангчун, Авиеду и Еспортиво, а кариjеру jе окончао 2017. године у родном Бразилу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 05:01