Obavljena ekspertiza sudjenja / -FOTO: ABA LIGA
23/10/2024 u 21:37 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ABA liga: Nekoliko pogrešnih odluka u nastavku utakmice

Dva dana posle burnog derbija 5. kola u "Morači" između Budućnost Volija i Crvene zvezde, kancelarija ABA lige objavila je saopštenje na zvaničnom portalu takmičenja

 

Utakmicu koju su obilježile uvrede na račun porodica košarkaša Crvene zvezde Nemanje Nedovića i bivšeg predsjednika kluba Nebojše Čovića, teška povreda Džoela Bolomboja prilikom proklizavanja na kondenzovanom parketu, isključenje projektovanog Čovićevog naslednika Željka Drčelića, a potom i neizvjesna završnica u kojoj su "crveno-beli" odnijeli pobjedu…činile su i uobičajene greške kada su u pitanju standardi regionalnog takmičenja.

Upravo na tu temu objavljeni su i određeni zaključci na sajtu ABA lige.

-Na osnovu stručnosti u suđenju, utvrđeno je da je suđenje u prvom poluvremenu meča bilo na izuzetno visokom nivou sa nekoliko pogrešnih odluka, koje nisu narušile ritam igre niti izazvale reakcije učesnika. Suđenje je nastavljeno u istom ritmu i kvalitetu i u drugom poluvremenu sve do trenutka kada se igrač Crvene zvezde Bolomboj nesrećno povrijedio, navodi se i dodaje: -Nakon toga, službeno lice je isključeno, utakmica je prekinuta zbog uvreda od strane jednog gledaoca i pražnjenja dijela tribina. Ovi događaji su poremetili ritam igre, kao i odličan posao sudija do tih trenutaka. Naravno, ovo ne može biti izgovor za sudijski tim za nekoliko pogrešnih odluka donijetih u nastavku utakmice. Sve odluke koje su donijete ili trebalo biti donesene su identifikovane.

Potom su navedeni i konkretni primeri…

-Nažalost, situacija koja se izdvaja je ona kada lična greška nije dosuđena dok je igrač šutirao loptu na 3:27 sekunde do kraja utakmice. Tada je igrač Crvene zvezde Plavšić bio odgovoran za ličnu grešku u akciji šuta nad igračem Budućnosti Omićem. Sudija Hadžić, koji je u tom trenutku stajao ispod koša, podigao je ruku bez zvižduka, a zatim odmah spustio ruku. Ta procjena je apsolutno ispod potrebnih standarda, koje postavlja ABA liga, navodi se u saopštenju.

-Zbog ovog razloga, sudija Hadžić je ocijenjen ispod prosjeka, što aktivira neke od članova Pravila rada Odsjeka za suđenje ABA lige. Akcija koja takođe zahtijeva dodatno pojašnjenje je poslednje ofanzivno posjedovanje lopte Budućnosti, kada je Rajt krenuo ka košu. Činjenica da sudije nisu reagovale bila je ispravna odluka, jer je igrač Crvene zvezde Gedraitis, skačući unutar svog cilindra, igrao odbranu u okviru granica dozvoljenih prema FIBA pravilima košarkaške igre, stoji u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. oktobar 2024 21:37