Zasluženo slavlje Barana / -FOTO: KK ŠUšANJ ABC
26/04/2024 u 10:22 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Istorijski uspjeh KK Šušanj - ABC

Košarkaški klub iz Bara koji funkcioniše na volonterskoj osnovi osvojio prvo mjesto u Prvoj B ligi i plasirao se u crnogorsku elitu

Košarkaški klub Šušanj - ABC novi je član crnogorske elite. Klub iz Bara je takmičenje u Prvoj B ligi sa skorom od 16 pobjeda i četiri poraza završio na prvom mjestu  i tako ostvario najveći uspjeh u svojoj istoriji. Zasluženo je ekipa trenera Peđe Vujačića prva prošla kroz cilj, pošto je i na polusezoni bila lider prvobeligaškog karavana, što joj je omogućilo i debitantski nastup na finalnom turniru Kupa Crne Gore u Tivtu.

-Svi igrači su uz, mnogo napora, odricanja, ponekad ne mareći za povrede, uspjeli da ispišu najsvjetliju stranicu istorije naša dva kluba - OKK Šušanj i KK ABC. Svi do jednog su dali maksimalan doprinos u okviru svojih mogućnosti. Naveo bih ljude koji su uzeli učešća u našem velikom uspjehu, redosljedom koji nema veze sa ulogom koju su imali u ovom uspjehu. To su: Saša Debelja, Džoni Brajant, Aleksa Janičić, Lazar Radović, Nemanja Vujošević, Mahmut Vuković, Milo Popović, Vuk Pečurica, Matija Rajović, Aleksa Petaković, Peđa Lazarević, Kazuan Kodl, Stefan Šorović, Predrag Spajić, Nikola Krgović, Alen Đeljošević, Džošua Man, Vječeslav Fiominih, Momo Kovačević, Luka Bogdanović, Đole Vlahović, Demir Kalender, Radoš Bjelić, Emin Mekić, Eldin Hodžić, Brano Radović, te moja malenkost, rekao je trener Peđa Vujačić.

image

Vujačić sa svojim igračima

-FOTO: KK ŠUšANJ - ABC

Uoči starta ove sezone, čelnici dva kluba su se dogovorili za zajednički nastup, što se pokazalo kao pun pogodak.

-Brano Radović me je u septembru 2023. kontaktirao sa željom da naša dva kluba, zajedničkim snagama, pokušaju da naprave ekipu koja će se takmičiti u Prvoj B ligi. Vrlo brzo smo našli zajednički jezik i počeli smo sa sklapanjem tima za novo prvenstvo čiji je početak kasnio, bezmalo, tri mjeseca. Svo to vrijeme smo slagali kockice i vrijedno trenirali te početak prvenstva dočekali dobro pripremljeni za okršaje koji su uslijedili. Prvi naš, veliki uspjeh je bio taj što smo zahvaljujući tome što smo bili prvoplasirana ekipa na polusezoni uzeli učešća na završnom turniru Kupa Crne Gore. Doduše, zbog ogromne razlike u kvalitetu izmeđi Prve A i Prve B lige ovo je za nas bio samo revijalan nastup, koji ipak u našoj zajedničkoj priči zabilježen zlatnim slovima. Učešće u završnici Kupa, dalo nam je snage i volje da u ovom volonterskom nastupu svih članova kluba istrajemo do posljednjeg kola i prvenstvo završimo potpuno zasluženo na prvom mjestu. Sada slavimo istorijski uspjeh kluba, plasman u elitno takmičenje Crne Gore, zemlje koja je, na proteklom Svjetskom prvenstvu zauzela fenomenalno 11. mjesto, rekao je Peđa Vujačić.

Interesantno je da su dva kluba - OKK Šušanj i KK ABC osnovani iste godine - 2012. sa sličnim željama i idejom da se što više djece animira i skloni sa ulice ili ispred kompjutera.

-OKK Šušanj su osnovali u to vrijeme Branislav Dobrković, Brano Radović, Zoran Dragović i Dragan Božinov. Uz želje da se što više djece animira da se bavi košarkom, agilna uprava je sebi postavila i cilj da se u prvih pet godina postojanja, u nekoj uzrasnoj kategoriji okite titulom prvaka Crne Gore, što im je pošlo za rukom u sezoni 2016/2017, kada su osvojili omladinsku ligu sa prosječno dvije godine mlađim igračima od dozvoljenog. Nakon toga klub je napravio svoju dvoranu i nastavio takmičenje kroz seniorsku Prvu B ligu. I KK Admiral basketbol klub ili skraćeno KK ABC je takođe osnovalo nekoliko entuzijasta - Branislav i Veselin Nenezić, Boban Tošić i ja, koji smo činili tadašnju osnivačku skupštinu kluba. Cilj je bio da se u kvalitetnom radu sa djecom pokuša stvoriti što više seniorskih košarkaša koji bi naš grad predstavljali na najvećoj košarkaškoj sceni, pa i van granica naše zemlje. Vrlo brzo, taj rad je počeo da daje rezultate čija je potvrda više učešća na završnim turnirima prvenstva Crne Gore u svim uzrasnim kategorijama, a kao normalan slijed stvari uslijedili su, za najuspješnije pojedince, i pozivi u reprezentativne selekcije Crne Gore, rekao je Vujačić.

image

Strpljiv rad dao rezultat

-FOTO: KK ŠUšANJ - ABC

Sada je pred novim članom Prve A lige novi težak zadatak, možda i teži od plasmana u elitu - obezbijediti sredstva i napraviti konkurentnu ekipu za nastup u najjačem crnogorskom košarkaškom takmičenju.

-U danima pred nama ćemo, nadam se na zadovoljstvo svih koje ova priča ineresuje, a svjesni smo da ih je iz dana u dan sve više, napraviti sastanak gdje ćemo se dogovoriti što i kako dalje. U svakom slučaju, želja nam je da ova uspješna priča traje još dugo godina, rekao je na kraju razgovora za DAN trener novog prvoligaša Peđa Vujačić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:28