Košarkašice Crne Gore / -FOTO: FIBA
23/08/2024 u 08:17 h
D.M.D.M.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Novi trijumf košarkašica Crne Gore, pao i Meksiko

"Crvene" nakon produžetka savladale domaćina i osvojile prvo mjesto u grupi

Crnogorske košarkašice sa maksimalnim učinkom osvojile su prvo mjesto u B grupi, pa će u polufinalu igrati protiv drugoplasiranog tima iz A grupe, reprezentacije Južne Koreje.

"Crvene" su na zatvaranju grupne faze savladale nakon produžetka domaćina, selekciju Meksika 74:71.

Derbi grupe B na zatvaranju prve faze opravdao je očekivanja - dva neporažena tima u prva dva kola igrala su dugo egal. Bilo je grešaka, promašenih zicera, a prvo poluvrijeme donijelo je neočekivano malo poena. 

Crna Gora je bolje ušla u meč, a poenima sa linije bacanja Bojane Kovačević već u šestom minutu bilo je 10:2, dok je upravo Novljanka na 1.25 prije kraja prve dionice pogodila trojku za 16:7.

Druga dionica donijela je totalnu drugu sliku - za razliku od prve četvrtine gdje se Meksiko mučio u napadu i bio četiri minuta bez koša, Crna Gora je imala prazah hod, djelovala bezidejno u napadu.

Agresivna odbrana, često na ivici faula, te na momente zonski pritisak kao da su poremetili naše košarkašice koje su u drugom periodu postigle samo 11 poena.

Sa druge strane, Meksiko je koristio propuste u odbrani našeg tima i sa četiri trojke u drugih 10 minuta uspio da se totalno vrati u meč. Sa tri vezane trojke na otvaranju druge četvrtine domaća selekcija stigla je do 16:18 u 14.minutu, ali je Crna Gora na kratko odgovorila i povela 25:18.

image

Milica Jovanović

-FOTO: FIBA

Ali, Meksiko je nošen sjajnom podrškom u 17.minutu stigao do egala - 25:25. U posljednja tri minuta prvog poluvremena dva tima ukupno nijesu iskoristili čak 12 napada, pa je do odlaska na odmor samo Živković pogodila za minimalnu prednost na poluvremenu - 27:25.

To je bio uvod u dramu, pa se i u nastavku igralo gotovo "koš za koš". Crna Gora je održavala minimalnu prednost, iako se mučila, a Meksiko pokazao zašto vjeruje da na domaćem terenu može do vize za Mundobasket. "Crvene" su nakon trojke Drobnjak u 26.minutu imale 41:36, a +6 bilo je kada je Jovanović pogodila za 44:38.

Kapitenka je vodila tim u trećoj dionici, a nakon njenih poena u 28.minutu bilo je 46:40. Međutim, Meksiko nije dozvoljavao našem timu da se odvoji, pa je uoči posljednje četvrtine bilo 46:44, da bi u 32.minutu Džakez pogodila za egal 46:46, što je bila najava totalne drame. 

U 34.minutu Meksiko je trojkom Lagunas na kraju napada uspio da preokrene (53:52), da bi nakon faula Jovanović za tri poena Martinez pogodila tri bacanja za 57:53, da bi zatim bilo i 58:53. Ali, iz jednog napada "crvene" su izašle iz minusa - Živković je pogodila trojku uz faul, a nakon promašenog bacanja Jovanović je poslije ofanzivnog skoka donijela egal 58:58. Upravo je Jovanović pogodila i 18 sekundi prije kraja (60:60), a nakon dobre odbrane otišlo se u produžetak.

I u dodatnih pet minuta viđena je neizvjenost, a 68 sekundi prije kraja Gil je pogodila trojku za 71:67 i činilo se da je sve riješeno.

Ponovo je odgovornost preuzela Milica Jovanović i pogodila za 71:69, a nakon promašaja Džakez na 28 sekundi do kraja Drobnjak je pogodila trojku kao suzu za preokret - 72:71.

Imao je Meksiko napad, Crna Gora odigrala vrhunsku odbranu, Ramos napravila korake, nakon čega je centralna figura meča Milica Jovanović sa dva penala stavila tačku - 74:71.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 10:37