Српкиње на трону континента / - фото: FIBA.BASKETBALL
28/06/2021 u 01:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Заокружена прича генерације

Најбоља кошаркашица Европског првенства, Соња Васић, поручила да су она и саиграчице тек у финалу показале шта могу

Невјероватан подвиг је иза кошаркашица Србије.

„Плаве” су освојиле трофеј на Европском првенству са свих шест побједа.

Кренуло је све тешком побједом над Италијом, након продужетка.

Морале су изабранице Марине Маљковић у додатних пет минута и у четвртфиналу против домаћина Шпаније, прошле драму у последњем секунду полуфинала са Белгијом, док су најбољу партију на шампионату пружиле у борби за трофеј против Француске (63:54).

Од почетка причам да не желим претjерану пажњу, јер завршавам каријеру. Кад сам доносила одлуку, била сам свјесна да нема бољег краја него да сам са репрезентативним колегиницама – казала је Соња Васић.

Српска репрезентативка је проглашена за најкориснију кошаркашицу Евробаскета.

И то је највише због саирачица. Могла бих да споменем неку играчицу која мени приђе и каже: Ајде Соле ти ово рјешаваш”. Оне извлаче најбоље из мене. Чињеница је да смо заокружиле причу ове генерације – рекла је Васић за сајт КСС.

Брукс: Од овога не може боље

Капитен Србије, Јелена Брукс, такође је најавила да јој је Евробаскет у Шпанији и Француској био последњи у каријери.

Коначно! За последње Европско првенство, не може да буде љепше. Ово је била једина утакмица гдје смо одрадиле добар посао већим дијелом. Било је падова, што је и нормално, јер Француска није било ко. Интерна шала је била – док је год Француске, Србија ће да осваја медаље. Кад смо побиједиле Шпанију, вјеровала сам да освајамо трофеј, јер нам је Шпанија мука годинама уназад. Од овога не може боље. Мало да предахнемо, па се спремамо за даље – рекла је Брукс.

„Плаве” су током последњих шест година освојиле четири медаље на великим такмичењима.

Након титуле на Евробаскету 2015, освојиле су бронзу на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру, годину касније, као и одличје истог сјаја на Европском првенству у својој земљи 2019. године.

Дјеловало је 2015. да је нереално да ово освојимо. Из године у годину бити у врху и онда поновити злато 2021, стварно је феноменалан успјех генерације. На страну резултат, чињеница како се ми боримо и како играмо за ову земљу, доказ је колико нам то значи, а говори много и о карактеру сваког члана овог тима – поручује Соња.

Маљковић: Играле смо ратнички

Селекторка Србије, Марина Маљковић поносна је на своје изабранице.

Игра­ле смо рат­нич­ки. На­ша зе­мља је ма­ла, али је то зе­мља пра­вих рат­ни­ка, или у овом слу­ча­ју рат­ни­ца. По­ред то­га, од­и­гра­ли смо и тех­нич­ки и так­тич­ки до­бро. Гла­вом смо оста­ли ту гдје је тре­ба­ло. Ми­слим да је ово ствар­но би­ла, оно што сам и тра­жила, јед­на од­лич­на пар­ти­ја кошар­ке, ко­ју ми тре­ни­ра­мо сва­ки дан. До са­да смо игра­ли до­бре утакми­це, же­ље­ле смо да ова у фи­на­лу бу­де од­лич­на. Соња Васић је за­слу­жи­ла ове див­не тре­нут­ке. Док смо ста­ја­ли на по­сто­љу, Тина Крајишник, ко­јој је ово пр­ва ме­да­ља, ми је ре­кла: „Јао тре­не­ру, за ово се жи­ви”. Да. Та­ко је! За­што би­смо са­да стали? Хај­де да по­но­ви­мо ово. Брзо ће Олимпијске игре у Токију – по­ру­чи­ла је Маљ­ко­ви­ће­ва.

Васићева је потврдила да су она и саиграчице одиграле најбољу партију у финалу.

Било је као 2015. Када испунимо наше циљеве, нема драме. У финалу смо се напокон опустиле. Доста играчица је током првенства било у грчу и тек против Француске су почеле да показују потенцијал. Било ми је лако да играм, јер знам да не морам да се бринем, не морам да преузимам одговорност. У финалу смо рутински одрадиле задатке које је Марина зацртала. Када смо их испунили, знали смо да је немогуће изгубити – закључила је Васић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:49