Са меча Жалгирис - Звезда / - Фото: Принтскрин
04/04/2022 u 15:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Звезда: Заступамо ставове наше државе, зашто Жалгирис 1999. није носио банер "Зауставите агресију на Југославију"?

Кошаркашпки клуб Црвена звезда огласио се саопштењем након инцидента на мечу са Жалгирисом у Евролиги на коме играчи београдског клуба нису носили транспарент у бојама Украјине на коме је писало "Зауставите рат"

Саопштење преносимо у цјелости:

- КК Црвена звезда мтс у циљу спрјечавања било каквих спекулациjа и политизациjе геста наших играча прије почетка утакмице у Каунасу и кошарке у цјелини, приморан jе да се огласи поводом свих дешавања током заостале утакмице 21.кола Евролиге против Жалгириса у Каунасу.

КК Црвена звезда као спортски клуб и представник Републике Србиjе коjа jе заузела jасну позициjу поводом сукоба у Украjини, и слиједи званичне ставове наше државе, у званичноj комуникациjи са Евролигом и челницима Жалгириса, jасно су ставили до знања неколико дана прије утакмице у Литваниjи, да неће дозволити политизациjу и носити банер у боjама заставе било коjе државе jер би тиме били учесници у манипулациjи и политизациjи jедне од наjхуманиjих и универзалних парола „СТОП РАТУ".

Играчи и стручни штаб КК Црвена звезда слиједили су, и понашали се у складу са одлуком наjвиших органа клуба коjи су такву одлуку донијели, укључуjући и првотимца нашег клуба Ерона Ваjта коjи се без замјерки повиновао одлуци клуба и своjим примјером показао да jе дио тима и клуба.

Зато и овим саопштењем КК Црвена звезда стаjе у одбрану свог играча коjи се неоправдано нашао на удару дијела jавности, jер се залаже за исте вриједности као и клуб чиjе боjе носи, а то jе мир, престанак овог рата и страдање недужних цивила и дјеце!

Управо случаj Ерона Ваjта коjи jе играо и за Жалгирис (коjи jе као клуб ову ситуациjу злоупотријебио) и тренутно наступа у дресу Црвене звезде, показуjе сву апсурдност и тежину ситуациjе у коjоj смо се сви нашли, али и опасност мијешања политике у спорт!

Зато апелуjемо на све Звездаше да не осуђуjу Ерона Ваjта и не мијешаjу га у политику ( и релациjе коjе можда и не разумије), већ да га подрже као спортисту, играча Црвене звезде коjи се од свог доласка у наш клуб понаша као врхунски професионалац, и коjи jе у недјељу увече безпоговорно стао уз своj тим и учинио што многи у његовоj (специфичноj) ситуациjи не би урадили!

На нашу велику жалост, наша молба да не носимо банер коjи ниjе неутралан ниjе услишена (да ли под нечиjим притисцима), а све након тога представљало jе политички перформанс а не спорт, и озбиљно jе нарушило основна начела Евролиге и кошарке!

КК Црвена звезда не може другачиjе да протумачи скандиранjа „Fuck you Serbia“, напад и избацивање навиjача Црвене звезде само зато што су носили заставу наше земље, одузимање заставе Републике Србиjе коjа jе суверена држава, истицање заставе НАТО (коjа у нашоj земjи из већ познатих разлога и Нато агресиjе представља провокациjу) и промоциjу пароле „Слава Украини“ коjа у нашоj земљи има потпуно другачиjу историjску конотациjу и смисао!

Да ли данас 2022. године онда треба да се упитамо зашто 1999.године у току НАТО агресиjе и убиjања хиљада невиних цивила и дјеце, док су осваjали ово такмичење кошаркаши Жалгириса нису носили банер „Зауставите агресиjу на Jугославиjу“?

Да ли по угледу на jучерашње догађаjе, сада КК Црвена звезда са истим правом може да захтијева од свих актера утакмица у Београду да носе транспарент "Косово jе Србиjа" како би jош више интернационализовали проблем покушаjа отимања наше jужне покраjине и 17 посто дијела териториjе Републике Србиjе?

КК Црвена звезда се увијек трудио да буде добар домаћин гостуjућим клубовима и да их заштити од било какве политизациjе, али и промовисао мир, што смо ношењем банера са антиратним порукама и током ове сезоне потврдили на више утакмица од почетка сукоба у Украjини!

Зато сада имамо свако морално и друго право да очекуjемо да Евролига хитно реагуjе , покрене дисциплински поступак и на адекватан начин санкционише ово кршење основних начела и Bylaws-a Евролиге и да, у складу са њим, казни одговорне за исполитизоване и очигледно унапред припремљене инцидентне ситуациjе и малтретирање наше екипе, наших навиjача и увреде на рачун наше земње и нашег клуба у Каунасу.

У супротном, отвараjу се врата и могућности да сви учесници Евролигиних такмичења користе своjе утакмице за промоциjу политике, своjих проблема и незадовољстава, а не спорта. Jасно jе ка чему то води…

КК Црвена звезда ће без обзира на све догађаjе у Каунасу, наставити да промовише праве вредности кошарке и такмичења у коjима учествуjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 15:39