Luis Hamilton / EPA-EFE-FOTO: EPA/PETER POWELL
25/08/2024 u 12:31 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Albon diskvalifikovan, Hamilton kažnjen pred trku za VN Holandije

Diskvalifikacija znači da će se Albon naći na samom začelju startnog poretka i da će se u posljednjem redu pridružiti svom timskom kolegi Loganu Sardžentu

Vozač Vilijamsa Aleks Albon diskvalifikovan je iz kvalifikacija za Veliku nagradu Holandije zbog kršenja tehničkih propisa.

Tajlandski automobilista je zauzeo osmo mjesto na „Zandvortu“, ali je po završetku kvalifikacija ustanovljeno da pod njegovog bolida nije legalan, tačnije da je širi nego što je dozvoljeno.

Propisana širina je 1.600mm – iz Vilijamsa su istakli da su njihova mjerenja pokazala da je pod unutar granica, što iz Svjetske automobilske federacije ne negiraju kao mogućnost, ali da njihove sprave dokazuju drugačije.

Upravo pomenuti pod je jedno od unapređenja koje je Vilijams spremio za 15. trku sezone.

Diskvalifikacija znači da će se Albon naći na samom začelju startnog poretka i da će se u posljednjem redu pridružiti svom timskom kolegi Loganu Sardžentu, koji poslije udesa u posljednjem treningu nije ni vozio kvalifikacije.

Pored Albona, poslije kvalifikacija je kažnjen i sedmostruki svjetski šampion Luis Hamilton – zbog usporavanja Serhija Peresa u bolidu Red Bula u prvom dijelu kvalifikacija.

Vozač Mercedesa je eliminisan u drugom dijelu i trebalo je da bude 12. na startu, ali je pomjeren za tri mjesta, pa će zapravo biti 15.

Do incidenta između Hamiltona i Peresa je došlo u sporoj devetoj krivini, Britanac se jeste pomjerio vozaču Red Bula sa puta, ali je direkcija trke procijenila da to nije bilo dovoljno.

Pol poziciju pred Veliku nagradu Holandije osvojio je vozač Meklarena Lando Noris, ispred miljenika domaće publike Maksa Ferstapena i Oskara Pjastrija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. septembar 2024 11:48