Završen dvodnevni skup COK-a i CANU / -FOTO: COK
17/10/2024 u 09:01 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

COK posvećen promociji olimpijskih vrijednosti i razvoju sporta

Konferencija „Olimpizam u Crnoj Gori", nastavila je rad panelima „Olimpizam u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori“ i „Olimpizam u školama i na univerzitetima u Crnoj Gori“.

Program olimpijskog obrazovanja - OVEP je razvijen od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta koji se odnosi na edukaciju o olimpijskim vrijednostima i promociju zdravih stilova života za djecu školskog uzrasta, a koji se već uspješno primjenjuje u mnogim zemljama širom svijeta. Ovaj program predstavlja jedinstvenu priliku za unaprjeđenje obrazovanja u Crnoj Gori i ima za cilj da podstakne razvoj pozitivnih vrijednosti kod učenika i učenica, kao što su prijateljstvo, poštovanje, jednakost, tolerancija, solidarnost, kultura mira, fair-play i mnoge druge etičke i društvene vrijednosti koje su osnova Olimpijskog pokreta.

Osnovna ideja programa je olimpijska ideja da "učenje uključuje cijelo tijelo, a ne samo um". OVEP koristi tradicije olimpijskog sporta i pozitivne sportske vrijednosti kao kontekst za podučavanje životnih vještina, vrijednosti i dugoročnog učešća u sportu radi zdravog načina života.

-Uvođenje OVEP-a u školski program će omogućiti da se obrazovanje u Crnoj Gori usmjeri na razvoj moralnih vrijednosti, kulture mira i tolerancije, kao i na promociju zdravog načina života. Osim toga, program će pomoći učenicima i učenicama da razviju sportski duh, timski rad i osjećaj društvene odgovornosti, kazala je, otvarajući prvi današnji panel, Maja Peković, iz Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Na prvom panelu učestvovale su Frederik Žamoli i Ksenija Kurguzova iz Međunarodnog olimpijskog komiteta, koje su objasnile povezanost umjetnosti i olimpizma, kao i povezanost obrazovanja i olimpizma i na koji način MOK može pomoći Crnogorskom olimpijskom komitetu u realizaciji pilot programa u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija. Naredni korak u ovom smislu je podizanje kapaciteta nastavnog kadra i priprema za uvođenje OVEP-a u nastavni program.

Panel kojim je moderirao dr Ivan Jovetić, dekan Fakulteta za sportski menadžment Univerziteta Donja Gorica, a na kojem su učestvovali prof. dr Milan Žvan, bivši dekan Fakulteta za sport Univerziteta u Ljubljani, mr Marko Žunić, član Izvršnog odbora FISU-a, prof. dr Gordana Nikolić sa PAR univerziteta u Rijeci i prof. dr Nenad Stojiljković, sa Univerziteta u Nišu, tražio je odgovore na pitanja da li vrijednosti olimpizma možemo promovisati kroz obrazovni sistem, koliko su vrijednosti obrazovanja i olimpizma slične, da li sport postaje sve važniji u vremenu dominacije tehnologije posebno AI kao i da li sport i fizičko vaspitanje mogu riješiti problem kratkoće pažnje generacije Z.

-Doprinos UDG crnogorskom sportu i olimpizmu je višestruk, istakao je dr Jovetić u uvodnom izlaganju. Naveo je osnivanje Fakulteta za sportski menadžment (FSM) kao ključni korak u pružanju vrhunskog obrazovanja profesionalnim sportistima. Takođe, naglasio je organizaciju sportskih događaja na UDG, poput UDG maratona i Olimpijade studenata, koji doprinose afirmaciji sporta među studentima.

-UDG godišnje dodjeljuje stipendije crnogorskim sportistima u iznosu od 170 hiljada eura, dodao je dr Jovetić, ukazujući na značajnu podršku koju univerzitet pruža sportistima u njihovom obrazovanju. Ponosno je istakao i prisustvo proslavljenih olimpijaca, koji su studenti UDG-a, u svakodnevnom studentskom životu, čime dodatno motivišu i inspirišu mlade sportiste.

Pored toga, UDG je aktivno uključen u evropske projekte, ali i u važna okupljanja, poput ovih u organizaciji CANU i COK-a, čime doprinosi razvoju crnogorskog sporta i promociji olimpijskih vrijednosti.

Akademik Veselin Vukotić, predsjednik Organizacionog odbora, i Dušan Simonović, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, ukazali su na važnost olimpizma za razvoj školskog sistema i društva u Crnoj Gori. Zaključeno je da CANU izražava spremnost da podržava ideje olimpizma i doprinese raspravi o pitanjima olimpizma. Učešće mladih ljudi pokazalo je da postoji značajan intelektualni potencijal koji može dalje razvijati misiju olimpizma u Crnoj Gori.

-Crnogorski olimpijski komitet ostaje posvećen promociji olimpijskih vrijednosti i razvoju sporta u našoj zemlji. Kroz saradnju sa CANU i univerzitetima, kao i angažovanjem mladih ljudi, nastavićemo da razvijamo misiju olimpizma i osiguramo da buduće generacije budu nosioci sportskog duha i olimpijskih ideala u Crnoj Gori, rekao je predsjednik COK-a, Dušan Simonović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. oktobar 2024 09:02