Uspješan nastup na SP / -FOTO: KSCG/BORIS BRNOVIć
15/10/2024 u 17:08 h
D.K.D.K.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Crnogorski karatisti nižu medalje: Još jedan veliki uspjeh na SP

Karate reprezentacija Crne Gore zauzela 20. mjesto u generalnom plasmanu

Medalje na velikim takmičenjima postale su navika - crnogorski karatisti i sa Svjetskog prvenstva za kadete, juniore i mlađe seniore održanog u Veneciji donijeli su dvije - Jovana Damjanović osvojila je bronzu, dok se Jusuf Saljiu okitio srebrom.

Za 20. mjesto reprezentacije Crne Gore u generalnom plasmanu u konkurenciji 113 država i za još jednu potvrdu da za budućnost crnogorskog karatea ne treba brinuti. Na korak od pobjedničkog postolja stali su Katarina Đukić i Anes Arifaj, imali su mečeve za bronzane medalje, ali su na kraju završili kao petoplasirani.

- Pored medalja koje su osvojili Jovana Damjanović i Jusuf Saljiu imali smo još dva meča za bronzu, što je zaista veliki uspjeh - kazao je direktor reprezentacije Crne Gore Miodrag Radunović. - Karate savez Crne Gore studioizno radi, pa nakon tri ciklusa priprema, edukacije i seminara, ni rezultati nisu izostali. Nastup na Svjetskom prvenstvu je potvrda da ne treba da brinemo za budućnost crnogorskog karatea - dodao je Radunović koji je čestitao selektorskom timu i svima koji rade u karate sportu i bazičnim klubovima, te napomenuo da nakon Balkanskog i Svjetskog ekipnog prvenstva, očekuje da KSCG spremno dočeka i narednu godinu, jer je kalendar izazovan.

Ivanović: Saliju istinski pobjednik

 

Selektor juniorske selekcije u borbama, Dejan Ivanović, kazao je da su postojali su svi preduslovi za dobar nastup na SP.

- Rezultatski smo mogli i bolje da prođemo. Katarina Đukić je imala rezultat koji je vodio u finale, ali nije uspjela da ga zadrži. Siguran sam da je u tome uspjela da bi osvojila najsjajnije odličje. Arifaj je u paklenoj konkureciji, takođe, bio nadomak medalje. Saljiu je istinski pobjednik, s obzirom na okolnosti koje su prethodile i da nije imao trenažnih aktivnosti godinu dana, te da je imao kratak vremenski interval da se spremi. Jovana je jedna od naših najuspješnijih takmičarki, več četvrta medalja koju je osvojila na velikim takmičlenjima. Nadam se da će potencijal potvrditi i u seniorskoj konkurenciji - kazao je Ivanović i čestitao KK Omladinac, treneru i članu selektorskog tima Žarku Rakoviću.

Ivanović je i napomenuo da je na bilans medalja uticalo što je značajan broj takmičara prešao u višu starosnu kategoriju.

- Prvakinja Evrope Una Raković iz kadetske prešla u juniorke i borila se sa znatno starijim takmičarkama, ista stvar je sa vicešampionkom Helenom Backović koja je prvi put nastupala kao mlađa seniorka. Ima tek 18 godina. Ista stvar je i sa Balšom Vojinovićem. To su objektivni razlozi što njihovi rezultati nijesu bili bolji. Lazar Potpara, vicešampion Evrope, tri mjeseca bio van trenažnih aktivnosti, a uspio je da se domogne sedmog mjesta. Ovo je SP 113 država biti na 20 mjestu u generalnom je rezultat vrijedan svakog respekta - istakao je Ivanović

Selektor kadeta Slađan Mikulić kazao je da je ponosan na rezultate svojih takmičara.

- Ostvaren je dobar rezultat. Čini me ponosnim što karate u kontinuitetu ostvaruje dobre reultate - rekao je Mikulić.

 

Damjanović: Sebe sam vidjela sa sjajnijim odličjem

 

Jovana Damjanović je očekivala bolji rezultat.

- Iskreno sam sebe vidjela sa sjajnijim odličjem, znam koliko sam se trudila i trenirala za ovo takmičenje. Svi mečevi su tekli odlično, u polufinalu se desio taj kiks, sa tom takičarskom se sastajala više puta. Ipak, psihički sam se spremila za taj meč za bronzu, bila sam uvjerena da ta medalja mene sleduje. Srećna sam zbog medalje, ona mi daje vjetar u leđa - kazala je Damajanović i zahvalila se selektoru Dejanu Ivanoviću, treneru Žarku Rakoviću i KK Omladinac, što su bili uz nju i pomogli da dođe do uspjeha.

image

Jovana Damjanović i Jusuf Saljiu

-FOTO: KSCG/BORIS BRNOVIć

Jusuf Saljiu je vjerovao u uspjeh.

- Hvala selektoru i treneru Žarku Rakoviću, mojim drugovima iz reprezentacije što su mi pružali podršku sa tribina. Znao sam da ću doći do finala, očekivao sam to. Bio sam spreman, dobro sam radio. Pobijedio sam dobre takmičare, na zalost u finalu nijesam uspio. Zadovoljan sam srebrnom medaljom - rekao je Saljiu.

Katarina Đukić je priznala da je očekivala više.

- Očekivala sam više od SP, ne samo medalju, priželjkivala sam finale. Tog dana sam bila i ubijeđena da ću to ostvariti, osvojiti zlato. Desio se kiks protiv Ukrajinke u polufinalu, za bronzu sam bile nemotivisana, desio s etaj pad. Nadam se da se to neće dešavati - rekla je Đukić.

Blizu medalje je bio i Anes Arifaj.

- Nijesam nezadovoljan, ovo je moje drugo juniorsko takmičenje, samo početak nečeg što vodi do mnogo boljih rezultata - rekao je Arifaj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
CG KARATESP 2024
15. oktobar 2024 20:33