Muška ekipa srušila evropskog viceprvaka / -FOTO: ŠSCG
15/09/2024 u 21:55 h
M.Đ.M.Đ.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Još jedna velika pobjeda crnogorskih šahista: Pala i Njemačka

Crnogorski šahisti nastavljaju sa sjajnim nastupima na 45. Šahovskoj Olimpijadi u Budimpešti. U petom kolu savladali su aktuelnog viceprvaka, selekciju Njemačke rezultatom 2,5-1,5.

Da je crnogorska ekipa dostojna za velika djela, pokazala je pobjeda protiv jednog od najvećih favorita takmičenja, ekipe Francuske u trećem kolu, a danas u petom kolu veličanstven trijumf protiv evropskih viceprvaka. Paraf na pobjedu stavio je Denis Kadrić koji je u duelu sa dvadesetim šahistom svijeta, Vinsentom Kejmerom (2730! rejting) odlično tretirao italijansku odbranu. Nakon što je Kejmer zalutao svojom damu u želji da osvoji pješaka, naš šahista je preuzeo inicijativu, a zatim prelijepom žrtvom skakača krenuo da plete matnu mrežu, pa je Kejmer u 35 potezu obustavio svoj otpor, pred neodbranjivim matom.

Nikita Petrov je na drugoj tabli, u sicilijanskoj odbrani, brzo izjednačio u duelu sa Dmitrijem Kolarsom, pa su se protivnici nakon dvadesetak poteza saglasili na remi. Nešto ranije remijem je okončana partija, desetostrukog šampiona Crne Gore, Nikole Đukića i Matijasa Blubauma nakon obostrano korektne igre.

Posljednja je završena partija na četvrtom stolu između Luke Draškovića i Frederika Svanea, gdje je naš reprezentativac lako odbio sve napade njemačkog igrača, pa je remi bio najpravedniji ishod ove partije.

Velika pobjeda, sigurno najveća u istoriji i velika nada pred poslednjih šest kola Olimpijade. Nadamo se da će naši reprezentativci nastaviti u ovom ritmu i potvrditi maksimu o sportistima kao najboljim ambasadorima Crne Gore.

Naše dame, poražene su u petom kolu od reprezentacije Vijetnama, a prava je šteta meč nije završen neriješenim rezultatom. Aleksandra Žerebecova je upisala pobjedu na prvoj tabli, dok su Alena Skvorcova i Nikolina Koljević poražene na drugoj, odnosno četvrtoj tabli. Aleksandra Milović je imala šansu da izjednači, međutim u dobijenoj poziciji i velikom cajtnotu, napravila je grubu grešku pa je Vijetnam slavio sa 3-1, a naše dame ostale na tri pobjede.

Sjutra je na programu šesto kolo, a kasnije večeras će biti poznati parovi. Ljubitelji šaha mogu pratiti uživo dešavanja na svim platformama, a početak šestog kola zakazan je za 15h.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 21:55