Марија Вуковић / -Фото: Архива
31/12/2021 u 11:14 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Марија Вуковић ујединила нацију

Цетињанка рођена у Книну без премца у свим изборима проглашена је за најбољег спортисту Црне Горе

Краj године jе вриjеме када се сумираjу резултати остварени у претходних 12 мjесеци у свим сферама живота, па тако и спорту. Сумираjу се резултати, врше се анализе, бираjу и награђуjу наjбољи...

Одавно у црногорском спорту ниjе био лакши избор за наjбољег спортисту државе као што jе то било сада, ове 2021. За то jе "крива" атлетичарка Мариjа Вуковић, коjа jе пласманом у финале Олимпиjских игара и осваjањем деветог мjеста у скоку у вис на наjвећоj свjетскоj смотри спорта поставила себе на пиjедестал и у избору Удружења спортских новинара Црне Горе, Црногорског олимпиjског комитета, а самим тим и матичног – Атлетског савез Црне Горе.

Уjединила jе тог августовског дана Цетињанка, рођена у Книну по многим порама подиjељену нациjу, дониjела радост и себе вратили у сами врх свjетског скока у вис, гдjе jе jош 2010. године, када jе освоjила титулу jуниорског шампиона свиjета у канадском Монктону наjавила да jоj jе мjесто.

image
Фото: Архива

-Велика jе част бити спортиста циjеле државе и надам се да ћу оправдати очекивања и указано повjерење. Сада ће бити jош теже, треба бити на нивоу и следећих година, не само китити се оним што jе било. Захвална сам што су награде заокружиле ову, за мене веома успjешну годину- рекла jе Мариjа Вуковић на почетку разговора за новогодишнjи броj ДАН-а.

Упркос сложеноj ситуациjи у свиjету због коронавируса, због чега су надметања одржавана у специфичним условима, Мариjа jе наступила на велики броj такмичења и окитила се броjним медаљама.

Марија у друштву Предрага Радошевића

Марија је по други пут проглашена за најбољег спортисту Црне Горе у избору Удружења спортских новинара Црне Горе. Први пут је то било 2010. године, у традиционалном, 56. избору, а други 11 година касније у 67. избору. Тиме је стала раме уз раме са професионалним боксером Предрагом Радошевићем, који се овим престижним признањима окитио 2006. и 2018. године.

Наjвише ће остати упамћено да jе имала четврти резултат у финалу скока увис на Олимпиjским играма у Токиjу са прескочених 196 центиметара, што jоj jе дониjело девето мjесто због већег броjа покушаjа. За разлику од своjих претходника-учесника Олимпиjских игара у "краљици спортова", Мариjа jе до Токиjа стигла захваљуjући испуњеноj норми, остваривши скок од 197 цм, чиме jе поставила нови црногорски рекорд, коjи jе уjедно седми резултат ове године у свиjету.

У Токиjу jе заблистала и без рушења љествице стигла до финала Игара, што jе први пут да Црна Гора има олимпиjског финалисту у атлетици и наjвећи успjех неког црногорског спортисте у индивидуалним спортовима на Олимпиjским играма.

image
-FOTO: FEJSBUK

-Драго ми jе што сам своjим резултатима, посебно у Токиjу успjела да обрадуjем нацију и учиним је поносном, а да црногорску атлетику на европскоj и свjетскоj сцени представим на наjбољи начин. Тек након Олимпиjских игара постала сам свjесна колико се све пратило у Црноj Гори и како jе све изгледало. Jа сам се трудила да дођем до Олимпиjских игара, да уђем у финале и то се дуго чекало и дуго jе траjало и ниjесам била свjесна да, осим Црногорског олимпиjског комитета и Атлетског савеза, коjи ме стално подржаваjу, имам подршку и од великог броjа обичних људи, обичних љубитеља спорта. То сам тек схватила када сам се вратила у Црну Гору - рекла jе Мариjа.

Поред успjешног наступа у Токиjу, Мариjа jе у 2021. освоjила златне медаље на Балканским првенствима у дворани у Истанбулу са прескочених 190 цм и отвореном у Смедереву са 197 цм, а златна jе била и на атлетском Првенству Малих земаља Европе у Сан Марину са висином од 186 цм, док jе на Европском првенству у дворани у пољском граду Торун освоjила седмо мjесто са висином од 192 цм. Триjумфовала jе и на четири митинга – у Кефалониjи (186 цм), Кастиљоне дела Пескаjи (190 цм), Бечу (190 цм) и Будимпешти (188 цм), као и на Купу Европе трећа група на Кипру (190 цм).

- Циjела година jе била добра, али сам одлазак на Олимпиjске игре био jе фантастичан. Таj резултат из Токиjа ме вратио у свjетски врх, па сам добила позив и за наступ на Диjамантскоj лиги, али сам деби у том елитном свjетском такмичењу пропустила због позитивног налаза на коронавирус- рекла jе Мариjа.

Мариjа jе црногорску jавност рано навикла на успоне. Jош приjе 11 година, 2010. када jе у Канади освоjила титулу свjетске jуниорске шампионке промовисана jе у принцезу црногорске "краљице спортова". А онда jе спознала и падове. По сопственом признању успjех jе затекао неспремну, тако да jе помишљала и да одустане. Али, ниjа она од те сорте. Временом се таложило искуство, са коjим jе дошло и сазнање да jе теже побиjедити себе, него гравитациjу. Постепено се вратила висинама коjе су биле мjера њеног талента. Вратио jоj се и препознатљиви осмjех. Осмjех коjи се миjеша са сузама радосницама након успјеха...

image
Foto: Google

-Током кариjере сам имала и успона и падова. Више jе било падова или стагнациjе. Након 2010. било jе пар такмичена гдjе сам скочила добро али сам покушавала да вратим осjећаj зашто сам почела да тренирам. То се годинама изгубило, било jе мучења али одлазак у Атину и проналажење те лиjепе атмосфере у групи jе доприниjело да вратим осjећаj уживања у скакању у вис и увjерим се да то могу. Драго ми jе да ниjесам одустала. За то сам веома захвална АСЦГ, коjи ме подржао и када ниjе било резултата, jер нам никада ништа ниjе недостаjало...Посебно бих се захвалила на подршци Милораду Вулетићу, коjи jе вjеровао у мене, давао ми подршку и коjи jе био увjерен да ћу опет обрадовати нациjу. Са великим поштовањем морам поменути и мог првог тренера, наставника Ива Поповића, коjи ме открио и натjерао да заволим атлетику, тако да без њега не би било ових успjеха, не заборавља своjе почетке Мариjа Вуковић.

И у овој 2022. години Марију очекују бројна велика такмичења. Већ након празника почиње дворанска сезона, чија ће круна бити Свjетско првенство краjем марта у Београду, за које је испунила норму, након којег креће сезона на отвореном. По први пут ће се у једној години одржати и Свјетско и Европско првенство, и то оба у августу у Орегону и Минхену... Ту су и митинзи Дијамантске лиге, Балканска првенства...

Бројни нови изазови за Марију, која је повратила самопоуздање и најавила напад на нове висине и магичну границу од два метра, која доноси не само финала већ и медаље са највећих свјетских такмичења.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:38