Са прес конференције / - FOTO: WPOLO.ME
29/03/2022 u 13:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Подгорица домаћин два велика ватерполо такмичења

Подгорица ће ове године бити домаћин два велика међународна ватерполо такмичења – финалниог трурнира европског диjела квалификациjа за Свjетску лигу и jуниорском првенства Европе, саопштено jе из Ватерполо пливачког савеза

Пред подгоричком публиком од 28. до 30. априла за пласман на супер финале Свjетске лиге бориће се Црна Гора, Хрватска, Србиjа, Мађарска, Италиjа, Шпаниjа, Грчка и Француска.

Шампионат Европе за младе репрезентациjе, играче до 19 година, на проиграму jе од 18. до 25. септембра.

Градоначелник Подгорице Иван Вуковић казао jе да jе поносан што ће Главни град бити домаћин два велика и значаjна ватерполо турнира.

- У априлу угостићемо свjетску ватерполо елиту у оквиру турнира Свjетске лиге, а нешто касниjе и шампионат коjе ће окупити наjбоље jуниорске репрезентациjе Старог континента. Веома смо поносни на ту чињеницу - рекао jе Вуковић на конференциjи за новинаре.

Према његовим риjечима, у Главном граду поносни су што ће кроз уступанjе капацитету градског базена, логистичку и финансиjску подршку дати допринос развоjу ватерпола.

- Наш град нема дугу традициjу када jе ватерполо у питању, али покушавамо последњих годинамо то да промиjенимо. Формирали смо ватерполо клуб са циљем да подржимо напоре Савеза и дамо допринос проширенjу базе - рекао jе Вуковић.

Он jе истакао да се у Главном граду труде да унаприjеде услове за бавлjенjем ватерполо и пливања.

- Имамо лиjеп базен и поносни што га све чешће користи ватерполо репрезернтациjа. Посебно смо задовољни што кад год се припремала на том базену увиjек се са великих такмиченjа враћала са медаљама - рекао jе Вуковић.

Градоначник jе, говорећи о плановима, казао да jе за ову годину, уколико све буде по плану, предвиђено наткривање отвореног базена у кругу Спортског центра Морача.

- Желимо да створиумо услове и анимирамо младе да се баве спортом. Поноснми смо што можемо бити партнери Ватерполо пливачког савеза и обећавам да ћемо бити добри домаћини - рекао jе Вуковић.

Он jе са предсjедником Ватерполо пливачког савеза Ђуром Марићем потписао уговор о заjедничкоj опрганизациjи та два велика такмичења.

Марић jе казао да jе задоволjан што се Ватерполо пливачки савез враћа у Подгорицу са неким великим такмичењем, послиjе финалног туртнира Свjетске лиге 2009. и jуниорског Свjетског првенства 2016. године.

- Од тада ниjесмо имали великих такмиченjа у Подгорици. Ове година има доста великих ватерполо догађаjа у Подгорици. Имамо и међународни ватерполо митинг Монтенегро опен у jуну - рекао jе Марић.

Он jе наjавио долазак предсjедника Свjетске и Европске асоциjациjе водених спортова, Хусеин Ал Мусалама и Жозе Антониjа да Салвара, коjи ће 7. априла бити гости Црне Горе и Ватерполо пливаког савеза.

- То jе први пут да челни лjуди Свjетске и Европоске асоциjациjе водених спортова долазе у Црну Гору. Jош jедан значаjан догађаj jе међунарподна ФИНА школа за 30 судиjа из Црне Гопре и иностранства, коjа ће краjем мjесеца бири одржана у Будви - рекао jе Марић.

Он се захвалио градоначенилику Вуковићу и предузечу Спортски обjекти на подршци и омогућеним условима за припреме.

Селектор Владимир Гоjковић казао jе да се црногорски ватерполисти радо враћаjу у Подгорицу и велики броj дана пред свако велико такмичње одраде у Подгорици.

Он jе нагласио да jе организациjом та два велика такмиченjа направлjен велики искорак.

- Инсистирао сам да добиjемо организациjу из спортског диjела, jер jе много лакше играти кући, пред своjим навиjачима. Подгорица се показала као добар домаћин. Што се тиче сениорског тима, биће осам наjjачих репрезентациjа. Играћемо са младом екипом, немамо право ником да приjетимо, али играмо кући. Од првог меча тражићемо побjеду и пласман међу прва три мjеста, коjа нас воде на супер финале у Француску - рекао jе Гоjковић.

Он jе истакао да вjеруjе у добар пласман и jуниорске репрезентациjе.

- Имамо квалитетну селекциjу и уколико сви играчи буду здрави требало би да се уклjучимо у борбу за медаље. Свакако и то jе велика прилика да мотивишемно jош jедан броj младих људи да се баве ватерполом - рекао jе Гоjковић.

Говорећи о турниру Свjетске лиге, он jе истакао да jе план да на наступи оно наjбоље што тренутно Црна Гора има.

- Поготово што играмо кући желимо да остваримо што болjи резултат - рекао jе Гоjковић.

Подсjећаjући се на финални турнир 2009. године, он jе истакао да ће се тешко поновити таква атмосфера.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 06:21