Са конференције за медије / - фото: медиабиро
19/11/2021 u 15:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подгорица трчи у недјељу

Међународна спортско-туристичка манифестациjа „Подгорица Милениjум ран” одржава се под покровитељством Главног града у сарадњи са Мулиспорт акедемијом Мајер

Међународна спортско-туристичка манифестациjа „Подгорица Милениjум ран” биће одржана у недjељу.

Покровитељ jе Главни град, односно Секретариjат за културу и спорт, а манифестациjа под слоганом „Подгорица трчи” биће организована у сарадњи са Мултиспорт академиjом Маjер.

Трка има хуманитарни карактер и у суботу ће бити организована дjечjа трка под мотом „Трчимо за другаре коjи не могу”.

Право учешћа имаjу сва дjеца до 18 година, а биће подиjељена у три старосне категориjе са три различита старта.

На овоj хуманитарноj трци неће бити организовано мjерење времена и проглашавања побjедника већ ће сва дjеца носити исте стартне броjеве.

Сав приход ће бити уплаћен фондациjи Буди хуман.

За недjељу су предвиђене трке на пет и десет километара, полумаратон и маратон.

Старт и циљ свих трка jе на мосту Милениjум.

Циљ манифестациjе је афирмациjа спорта, здравих стилова живота, али и промоциjа Подгорице као атрактивне спортске дестинациjе.

Траса маратонске трке jе од центра града, преко Маслина, Златице и Загорича, па преко Мораче, Сити кварта, Доње Горице, Дахне, Голубоваца, Тузи и Старог аеродрома.

Маратонци ће прећи преко Тушког пута, Забjела, Побрежjа и Љубовића, кроз Стару варош право улицом Слободе до Милениjума.

Градоначелник Подгорице Иван Вуковић казао jе да ће манифестациjа бити истински спектакл.

Према његовим риjечима, „Подгорица Милениjум ран” jе спортска манифестациjа коjа се наслања на већ дугу традициjу организовања маратона у Подгорици, али у новом руху и издању.

То jе нешто што jе примjерено времену у коjем живимо и потребама људи коjи живе у главном граду jедне европске државе. Начин на коjи jе све то замишљено излази из оквира спортске манифестациjе, има друштвени и хуманитарни карактер. Да не говоримо о томе да jе то фантастична промоциjа нашег града  – рекао jе Вуковић на конференциjи за новинаре.

Градоначелник Главог рада сматра да ће Подгорица за викенд бити центар региона.

Драго ми jе да ће осим стандардног догађаjа, коjи подразумиjева трке на пет и десет километара, полумаратон и маратон, да ћемо имати хуманитарну и трку ватрогасаца – рекао jе Вуковић.

Први човјек Подгорице jе истакао да ће због организациjе догађаjа наредна два дана саобраћаj бити затворен на мосту Милениjум.

Директор трке, Игор Маjер, нагласио jе да то ниjе догађаj коjи ће само окупити људе коjи ће доћи и трчати улицама Подгорице, већ и Подгоричане и љубитеље трчања из Црне Горе.

Зато jе и слоган „Подгорица трчи”. У суботу ће бити организована дjечjа трка у сарадњи са фондациjом Буди хуман, са коjе ће цjелокупан износи ићи на рачун фондациjе. Имаћемо и трку ватрогасаца. Идеjа jе била да окупимо ватрогасце из свих градова, али због мало времена за припрему одазвало се њих 40 из десет градова –рекао jе Маjер.

image

Игор Мајер

- фото: медиабиро

Игор је прецизирао да ће ватрогасци у недjељу трчати у униформама, на пет километара, кроз ужи центар града

Трке на десет километара, полумаратон и маратон имаjу међународне сертификате и сви резултати постигнуити на тркама су међународно признати. Све процедуре и ковид протоколи биће испоштовани, то нам jе осми догађаj од сепрембра коjи организуjемо и до сада смо све реализовали како треба – рекао jе Маjер.

Остаjе жал што је због пандемиjе мали броj атлетичара из држава западне Европе, али радуjе долазак више такмичара из Словениjе.

Говорећи о манифестациjи, Мајер је истакао да jе Милениjум симбол Подгорице и све почиње и завршава се на њему.

Траса трке обилази споменике културе Стару варош, Сахат кулу, преко седам мостова, кроз винограде ће се трлати 11 километара. Желимо да пошаљемо модерну разгледницу спортске Подгорице, да са слоганом „Подгорица трчи” окупимо оно наjбоље што регион и Европа има – рекао jе Маjер.

Помоћник секретара за културу и спорт, Милош Антић, казао jе да су све стазе модернизоване и да пролазе поред знаменитости Подгорице коjе вриjеди упознати.

Посебно смо поносни на хуманитарну трку на мосту Милениjум, на коjоj jе до сада приjављено преко 300 дjечака и дjевоjчица. Очекуjемо да таj броj буде jош већи, jер се могу приjавити и на дан трке. Jасна порука да новац иде директно на рачун фондациjе и да трчимо за оне коjи то не могу – рекао jе Антић.

image

Милош Антић

- фото: медиабиро

Он вjеруjе да ће предстоjећа манифестациjа бити добар печат за почетак нове лиjепе приче.

Сертификате смо добили на пет година и сигуран сам да ће манифестациjа постати дио традициjе, коjом ће се дичити Главни град и Црна Гора. Желим да будемо прави домаћини и да се сви коjи дођу ове године поново врате у Подгорици и следеће године – рекао jе Антић.

Наградни фонд износи 15 хиљада еура, а намиjењен jе за првих пет у маратону у обjе конкуренциjе.

Велики дио наградног фонда добиће црногорски такмичари, без обзира на мjесто у генералном пласману – рекао jе Маjер.

За триjумф у маратону, у обjе конкуренциjе, предвиђена jе награда од 1.500, а у полумаратону 800 евра.

(мина)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 19:59