Didije Dinar / -FOTO: EPA
12/10/2024 u 10:11 h
D.K.D.K.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Veliko ime na klupi: Didije Dinar novi selektor rukometaša Crne Gore

Dinar je deseti selektor nacionalnog tima nakon obnove nezavisnosti, a klupu preuzima nakon što je hrvatski stručnjak Vlado Šola u maju podnio ostavku

Tri nedjelje pred start kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2026. godine odjeknula je bomba  - Didije Dinar, član generacije koja je harala svjetskim rukometom i bivši selektor Francuske, jedno od najvećih rukometnih imena na svijetu, novi je selektor reprezentacije Crne Gore!

- Na klupu "lavova" stiže najtrofejniji stručnjak koji je bio selektor Crne Gore, ne samo u rukometu, nego vjerovatno i u svim ekipnim sportovima nakon obnove nezavisnosti, jer je biografija sadašnjeg trenera francuskog Ivrija impresivna, kako igračka, tako i trenerska. Dinar je deseti selektor nacionalnog tima nakon obnove nezavisnosti, a klupu preuzima nakon što je hrvatski stručnjak Vlado Šola u maju podnio ostavku, poslije eliminacije od Italije u baražu za Svjetsko prvenstvo koje se održava u januaru naredne godine - saopšteno je iz RSCG.

Debi na klupi "lavova", Dinar će imati 6. novembra protiv Finske u Podgorici na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2026. godine.

A kakvo ime dolazi na klupu prve crnogorske reprezentacije koja je nakon obnove nezavisnosti izborila nastup na nekom velikom takmičenju, teško je opisati u samo nekoliko rečenica.

Poznat po nadimku Stijena, jedan od najboljih odbrambenih igrača svijeta svih vremena, kao član jedne od najtrofejnijih generacija u istoriji rukometa, osvajao je zlato na sva tri velika takmičenja.

image

Dinar se sa Francuskom radovao zlatu na OI 2012. u Londonu

EPA-KERIM OKTEN

Tokom igračke i trenerske karijere, Dinar je osvojio čak 10 zlatnih medalja na najvećim takmičenjima.

Dva puta sa Francuskom je osvojio olimpijsko zlato (2008, 2012), tri puta je bio šampion svijeta (2001, 2009, 2011), a dva puta se popeo na krov Evrope (2006, 2010). Ima i dvije bronzane medalje sa prvenstava svijeta (2003, 2005), te isto odličje sa EHF Euro 2008.

Na klupskom planu, osvojio je četiri trofeja EHF Lige šampiona, a ima nevjerovatnih 11 titula nacionalnog šampiona i to šest u Francuskoj i pet u Španiji.

Nakon završetka igračke karijere, bio je pomoćni trener (od 2013. do 2016. godine) i osvajač zlatnih medalja na EHF Euro 2014 i Svjetskom prvenstvu godinu kasnije, a potom i selektor Francuske i to u periodu od 2016. do 2020.

Kao selektor ima tri medalje sa najvećih takmičenja – 2017. je osvojio titulu prvaka svijeta sa generacijom u kojoj su između ostalih bili Tjeri Omeje, Nikola Karabatić, Nedim Remili, Danijel Narcis, Lik Abalo, Sedrik Soraindo, Mikael Gigu, Kentin Mae

Ima i dvije bronzane medalje sa prvenstava Evrope (2018, 2019), a dva puta je proglašen za trenera godine u izboru Svjetske rukometne federacije (2016, 2018).

Rezultati govore više od riječi, počinje nova epoha za crnogorski muški rukomet, "lavovi" su za selektora dobili jedno od najvećih imena svjetskog rukometa, javnost i navijači s nestrpljenjem mogu da očekuju 6. novembar i duel protiv Finske u Podgorici na startu kvalifikacija za EHF Euro 2026.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. oktobar 2024 10:42