Дејан Савићевић / - Фото: ФСЦГ
10/06/2021 u 15:44 h
Nikola JovanovićNikola Jovanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Савићевић: Бранко Брновић је последњи човјек који би требало да иде против мене

Предсједник Фудбалског савеза Црне Горе увјерен у сигурну побједу у борби за нови мандат

Предсједник Фудбалског савеза Црне Горе, Дејан Савићевић је на конференцији за медије саоштио да је верификциона комисија објавила да пред наредну изборну скупштину, 30. јуна, он има подршку 28 делгета, а противкандидат Јован Калуђеровић 12, док је пет делегата пријављено за скупштину без предлога.

Савићевић очекује убједљиву побједу на изборима, односно да ће поред садашње, добити подршку још минимум два делегата и да ће имати двотрећинску већину.

Наша кривица је што већ сада немамо више делгата на нашој страни. Касно смо кренули у кампању. Мало смо се тргли када смо изгубили тренерску организацију Центар. Зоран Мијовић је први почео лобирање, нисам озбиљно схватио ту групацију људи, док нисам сазнао да је Рудар подржао Калуђеровића. Тек тада смо почели да се бавимо лобирањем – казао је Савићевић.

Првог човјека Савеза је забољело што се у једном моменту као његов противкандидат помињао Бранко Брновић.

Мислим да је наш некадашњи селектор последњи чојвек из фудбала који треба да прави састанке са мојим противницима. Сви знате шта сам урадио за њега, али њему нека то служи на част, то је његов образ. Исто мислим и за Јована Калуђервоића. Последњих година његовог бављења суђењем, било је притисака из УЕФА да се умјесто њега стави неки млађи судија. Ја сам ургирао да Калуђеровић суди до крајњих граница. Не знате када ће вам неко окренути леђа, али ја то прихватам. Живот иде даље, битно ми је да имам подршку људи из фудбала, као што сам најављивао да ће бити.

Савићевић је првобитну кандидатуру Владана Ракочевића и потенцијалног кандидата Фудбалске Црне Горе окарактерисао као празну причу јер је по статуту немогуће да три кандидата имају подршку више од 11 делегата, колико је потребно.

На скандал да се на скупштини Удружења клубова ФСЦГ Сјевер гласало СМС-ом и да је Инспекција за спорт наложила понављање избора, Савићевић је одговорио.

Изашао је текст да се гласало преко СМС-а. Сматрам да тај текст није био злонамјеран, али то се догодило на Удружењу тренера Сјеверне регије, гдје се по одлуци Инспекције за спорт поновило гласање и поново је моја опција побиједила – рекао је Савићевић.

На констатацију да у Извршном одбору ФСЦГ сједе већином политичари, Савићевић је најавио промјене и дао своје виђење:

Сваке недеље се врти та прича. Реалност је да је сваки Извршни одбор био састављен од људи из клубова и фудбалских удружења. У Црноj Гори су клубови углавном под окриљем општинских власти, то jе реалност. Ево сада, промjене су у Сутjесци - jесу ли политичке или спортске? Jа ћу се и убудуће водити тиме да у ИО буду људи коjи су укључени у фудбал. Ја немам права и основа да некога мијењам ако се не огријеши о закон или статут. Тада имам основа да покренем његову смјену. Исто је могуће да неко не буде у ИО ако промијени пребивалиште – рекао је Савићевић.

Порески дуг ће бити саниран

Медији су прије неког времена одбјавили да Фудбалски савез Црне Горе има проблема са пореским дугом и да је Управа прихода и царина покренула принудну наплату. Као је настао тај дуг и шта тим поводом плаира да уради ФСЦГ?

Ми смо у 2020. години опредиjелили клубовима 600.000 еура помоћи, а због комплетне ситуациjе дали смо им 1.300.000. Имали смо мечеве Лиге нациjа без публике, изгубили смо значаjан извор прихода. Такође, играчи су освоjили прво мjесто и добили премиjе. Дакле, улаз jе био мањи од излаза, али као и свака озбиљна организациjа, као УЕФА, ФИФА, МОК и ми имамо своjе резерве – тако да функционисање Савеза не може да се доведе у питање.

Оптужбе да тренерска школа Фудбалског савеза Црне Горе „штанцује” дипломе, Савићевић такође одбацује.

Засметало ми је причање Зорана Мијовића, Фудбалске Црне Горе око штанцовања диплома. Смучило ми се од тих прича. Наша прва генрација за про лиценцу била је 2012. године. Ми да хоћемо да их штанцујемо, могли смо да изњедримо десет генерација, по 20 диплома, што значи да је могло да буде 200 тренера са про лиценцом. Извели смо три генерације са про лиценцом и укупно их је 55 из Црне Горе. Надам се да се више неће полемисати ко штанцовања диплома. На последњем конкурсу је било 75 пријава, примљено је само 20, остали су остали да чекају нови конкурс.

Предсједник Фудбалског савеза је на крају поручио да је било притисака на разне делгате приликом гласања.

Не може један делегат за седам дана да промијени мишљење за кога ће да гласа. Постоје одређене аномалије, државни закон је такакв какав, али ће наши правници видјети да се одлуке удружења не могу мијењати – закључио је Савићевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 12:18