Šćekić sa Servadei / - MINISTARSTVO SPORTA
13/09/2024 u 20:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šćekić i Servadei: Jačanje Savjeta za prava djeteta ključni prioritet

Ministar sporta i mladih i predsjednik Savjeta za prava djeteta Dragoslav Šćekić i šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Mikele Servadei usaglasili su se da je prioritet zajedničke saradnje stavljanje prava djeteta u centar prioriteta Vlade i procesa pristupanja EU.

U skladu sa preporukama UN Komiteta za prava djeteta, u fokusu ce biti promocija međusektorske saradnje, obezbjeđivanje podataka i preduzimanje akcija po pitanjima prava djeteta kako bi se pojačala odgovornost institucija i uticaj na odluke o budžetima za pružanje servisa neophodnih za ostvarivanje prava djeteta.

- UNICEF je nas bitan partner i dugujemo zahvalnost na podrsci koju pruza radu Savjeta za prava djeteta. Siguran sam da ce ovom kontinuiranom saradnjom djecija prava kroz zakonske regulative biti postavljena visoko na ljestvici u pravcu pristupanja EU. Dosadasnja saradnja rezultirala je realizacijom mnogih projekata i zakonskih reformi.

Savjet posebno stavlja akcenat  na borbu protiv nasilja nad djecom, kako vrsnjacko nasilje,tako I nasilje u porodici.ali i na osjetljive kategorije drustva, prvenstveno na Re populaciju”, kazao je Šćekić.

Prema UN Konvenciji o pravima djeteta, Crna Gora treba da ima krovnu strategiju za ostvarivanje prava djeteta s adekvatnim budžetom i efektnim mehanizmima za monitoring i evaluaciju.

Šćekić: RYCO kao veoma važan dio berlinskog procesa se nalazi u vrhu prioriteta

- UNICEF je spreman da podrži Savjet za prava djeteta da razvije novu krovnu Strategiju o pravima dijeteta za naredni petogodišnji period na osnovu podataka i preporuka iz evaluacije prethodne Strategije (2019-2023), kao i preporuka UN Komiteta za prava djeteta. To će nacionalnim i lokalnim institucijama omogućiti da obezbjeđuju kvalitetne usluge za svu djecu, mlade i porodice na još efektivniji način”, poručio je Servadei.

On je kazao i da je ključno da se nakon popisa sprovede Istraživanje višestrukih pokazatelja stanja prava djece i žena u Crnoj Gori (MIKS). Ovo istraživanje obezbjeđuje pouzdane podatke o multidimenzionalnom siromaštvu koje Vlada i donatori mogu koristiti da bi odredili prioritete i osigurali da su njihove intervencije djelotvorne, tj. da pozitivno utiču na živote najugroženijih.

Servadei je čestitao ministru na Strategiji za mlade, kao i na Strategiji za sport. Istakao je da su adolescenti i mladi jedinstvena sila za pokretanje reformi i naveo kao primjer tekuću kampanju UNICEF-ovih mladih reportera #MladiPredIzborePG koja ima za cilj da prava djeteta stavi u fokus narednih lokalnih izbora.

UNICEF je spreman da podrži Ministarstvo da razvija sport kao vodeći faktor povezivanja djece i odraslih i jačanja inkluzije, posebno kada su u pitanju djeca sa smetnjama u razvoju i ona koja žive u siromaštvu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 20:40