Dušan Simonović / -ONE
26/09/2024 u 09:29 h
MinaMina
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Simonović: Agenda MOK-a predstavlja revolucionarnu inicijativu

Događaj organizovan u cilju predstavljanja programa Crnogorskog olimpijskog komiteta, za pripreme sportista za Olimpijske igre Milano Kortina 2026 i Los Anđeles 2028.

Agenda za vještačku inteligenciju Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) predstavlja revolucionarnu inicijativu koja prepoznaje potencijal vještačke inteligencije da preoblikuje ne samo sport, već i cijelo društvo, kazao je predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) Dušan Simonović.

On je tokom specijalnog programa Sport i ICT, koji je organizovao Crnogorski olimpijski komitet (COK), u saradnji sa Infofestom, govorio o budućnosti sporta i o tome kako tehnologija može da pomogne da se ostvare bolji rezultate, ne samo u takmičarskom smislu već i u razvoju sportista.

- Činjenica je da od Olimpijskih igara u Tokiju, gdje smo prvi put u velikoj mjeri svjedočili primjeni naprednih tehnologija, do danas, tehnologija je postala sastavni dio sporta - rekao je Simonović.

Citirajući predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha, on je istakao da uspjeh zavisi od toga koliko će se uspješno prihvatiti ta sve brža digitalna revolucija.

- Posvećenost MOK-a načelu promijeni se ili ćeš biti promijenjen danas je važnija nego ikad. MOK je identifikovao pet ključnih oblasti u kojima AI može značajno uticati na olimpijski pokret, a one se odnose na podršku sportistima, fer takmičenja i siguran sport, jednak pristup tehnologijama, optimizaciju operacija Olimpijskih igara, unaprjeđenje odnosa sa fanovima i povećanje efikasnosti u upravljanju u našim organizacijama - rekao je Simonović.

On je naglasio da je COK posvećen podršci tim globalnim inicijativama kroz integraciju AI tehnologija u strategije razvoja sportista i organizacionog upravljanja.

- Već smo vidjeli potencijal tih tehnologija na djelu – tokom priprema za Olimpijske igre u Parizu, ali sada je vrijeme da krenemo u konkretna partnerstva i projekte i pripreme za Olimpijske igre koje će se održati u Los Anđelesu 2028. godine - rekao je Simonović.

Prema njegovim riječima, primjena tehnologija u sportu zahtijeva saradnju, transparentnost i zajedničku posvećenost korišćenju tih moćnih alata na odgovoran način.

- Vjerujem da zajedno možemo otključati puni potencijal vještačke inteligencije kako bismo unaprijedili solidarnost, poboljšali održivost i, na kraju, izgradili bolji svijet kroz sport - rekao je Simonović.

Prisutni su imali priliku da čuju o tome kako se tehnologija integriše u sport, kako za poboljšanje performansi sportista i sportistkinja, tako i za šire ciljeve razvoja sporta na globalnom nivou.

Saopšteno je da tehnologija pomaže da se stvore potpuno novi sportski doživljaji, optimizuje rad timova i omogući sigurna i efikasna komunikacija.

Čitaković: Trend u svijetu polako postaje i trend u našoj zemlji

 

Tema Radenka Čitakovića iz kompanije Cisco bila je tehnologija u oblasti sporta, medija i zabave, dok je Igor Ognjanović predstavio saradnju između kompanije FITRevolution, čiji je izvršni direktor i COK-a, odnosno programa priprema koji će sprovesti za OI Los Anđeles 2028.

Ognjanović je predstavljajući svoj program govorio o personalizaciji priprema sportista i sportistkinja baziranoj na mjerenju različitih parametara.

- Radujem se što ono što je trend u svijetu polako postaje i trend u našoj zemlji i što će naši sportisti imati priliku da rezultate razvijaju uz podršku najnovijih sistema i u dijagnostici, i u praćenju, i u evaluaciji, monitoringu, ali svakako i u izvještavanju - rekao je Ognjanović.

On je naglasio da je Dijagnostički centar Fit Revolution testirao crnogorske sportiste.

- Siguran sam da je to samo neki začetak i da ćemo već na sljedećoj olimpijadi imati veliki broj sportista i da ćemo se svi zajednički radovati onome što je svima nama zajednički cilj, a to je da što više naših sportista učestvuje na Olimpijskim igrama - kazao je Ognjanović.

Marjanović: Prilika da spojimo teme modernih tehnologija i sporta

 

Chief Digital and Innovation Officer u Artifitu, Marko Marjanović, govorio je o pilot projektima koji uključuju AI u skautingu, praćenju napretka i prilagođavanju trenažnih procesa.

Ta tehnologija omogućava da se pruže jednake šanse svima, od najmlađih talenata do profesionalnih sportista, kao i da se optimizuje njihov put ka šampionskom statusu.

- Drago mi je što smo imali prilike da na ovogodišnjem Infofestu, u okviru specialnog programa koji organizuje COK, spojimo teme modernih tehnologija i sporta kao nešto što je donosilac prilika i promjena u svijetu koji je pred nama - rekao je Marjanović.

On je istakao da je diskusija sa izuzetno kvalitetnim ljudima inspiracija za ono što dolazi.

- Pričali smo kako će podaci, koji se prikupljaju i na jedinstven način izlažu bilo ekspertima, bilo sistemima veštačke inteligencije, pomoći da se oblikuje sport budućnosti. Sjajno mjesto, sjajna prilika, sjajan početak i radujem se da vidimo rezultate koje će iz ovoga proisteći u narodnom periodu - kazao je Marjanović.

Saopšteno je da je događaj organizovan u cilju predstavljanja programa COK-a, za pripreme sportista za Olimpijske igre Milano Kortina 2026. i Los Anđeles 2028. godine

Program je osmišljen da poboljša performanse sportista kroz praćenje njihovog fizičkog i mentalnog zdravlja, identifikaciju područja za unaprjeđenje i prilagođavanje trenažnih programa njihovim specifičnim potrebama.

Očekivani ishodi ovog programa uključuju unaprjeđenje sportske forme, smanjenje rizika od povreda i optimizaciju vremena oporavka, što će rezultirati boljim rezultatima na takmičenjima i poboljšanjem ukupnog zdravlja sportista.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. septembar 2024 09:29