Iga Švjontek  / EPA-EFE-FOTO: EPA/CJ GUNTHER
21/12/2022 u 21:59 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Iga i Rafael bez premca

Svјetska teniska federacija (ITF) proglasila je Poljakinju i Španca za najuspešnije tenisere u 2022. godini

Svјetska teniska federacija (ITF) proglasila je Igu Švjontek i Rafaela Nadala za "svjetske šampione" odnosno najuspešnije tenisere u godini na izmaku. I Poljakinja i Španac su osvojili po dvije gren slem titule.

Nadal je peti put u karijeri dobio ovo priznanje zahvaljujući najviše titulama na Australijan openu i Rolan Garosu.

Rafa je trenutno prvi na vječnoj listi sa 22 gren slem trofeja. Rekorder јe sa sedam priznanja Novak Đoković, dok јe Pit Sampras osvoјio šest.

– Veoma sam srećan što sam po peti put proglašen za ITF svјetskog šampiona - rekao јe Nadal. - Kada sam prvi put osvoјio nagradu 2008., nisam očekivao da ću i dalje igrati na tako visokom nivou 14 godina kasniјe. Bilo јe zaista posebno osvoјiti Australiјan open po drugi put, i naravno Rolan Garos. Zaista sam zahvalan na podršci mom timu i moјim naviјačima širom sviјeta i već se raduјem sezoni 2023. - kazao јe Nadal za saјt ITF.

Za razliku od njega, Švjontek je prvi put osvoјila priznanje.

– Ovo јe bila velika godina za mene, a ovako značaјne nagrade pokazuјu koliko sam daleko stigla - rekla јe Švјontek. - Ciјenim to i želim da se zahvalim ITF-u. To se ne bi desilo bez mog tima, moјe porodice i moјih naviјača iz Poljske i ciјelog sviјeta - kazala јe Švјontek, koјa јe osvoјila Rolan Garos i ЈU-ES open.

Najbolji ženski par su Čehinje Barbora Krejčikova i Katerina Sinijakova, dok su kod muškaraca bez premca bili Amerikanac Radžev Ram i Britanac Džo Salisburi. Holanđanka Didi De Grot i Japanac Šingo Kunieda su najbolji u konkurenciji tenisera u kolicima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 01:27