Мима Јаушовец / - Фото: ВТА тенис
07/10/2021 u 11:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Исповијест прве Југословенке која је освојила Грен слем: Позајмила сам новац од Навратилове за авионску карту

Мима Јаушовец, некадашња словеначка и југословенска тенисерка, прва која је из бивше земље освојила Грен слем, у исповијести за "Новости" причала је о својој каријери и препрекама на које је наилазила

Ова сjаjна Мариборчанка освоjила jе 1977. године првенство Француске, чувени Ролан Гарос, а следеће године поново jе стигла до финала, а побиједила jе Мартину Навратилову на Вимблдону. На jедан од првих турнира допутовала jе са 50 долара и баш од Навратилове посудила новац да може путовати на следеће турнире.

- Да, 1975. сам освоjила Оранж боул у Маjамиjу, омладинско свјетско првенство, а путовале смо саме Дора Алавантић и jа. Становале смо код породице и jа сам освоjила турнир и питали су ме да ли желим да ми угравираjу име. Рекла сам "наравно да желим". Наплатили су ми 25 долара и остало ми jе jош 25. После турнира добила сам позив за професионални тур Вирџиниjа слимс, али нисам имала довољно новца за авион до Окланда у Калифорниjи гдје се играо први турнир. Тамо jе путовала и екипа Чешке са Навратиловом и они су ми платили карту. Тако jе почела моjа професионална кариjера. Тамо сам се квалификовала у главни турнир и зарадила довољно за следећи турнир. На турнеjи сам остала четири мјесеца - казала је Јаушопвец за "Новости".

Јаушовец је, наравно, годирила и о најбољем играчу свијета Новаку Ђоковићу.

- Много сам поносна на Ђоковића, уложио jе толико пуно рада, ради и даље све више и више и треба му стварно честитати. Али, он jе jош као веома млад дечко имао велики циљ испред себе и направио jе све да га постигне. Само са талентом, без професионалног рада, нема резултата. 

Славна Словенка издвојила је и остала велика тениска имена са простора некадашње Југославије.

- Пилић jе jедан од великих људи у сваком погледу. Боба Живоjиновић jе био као играч и човјек веома маркантна особа, увијек веома коректан и љубазан. А наjвећи утисак на мене оставила jе Моника Селеш. Сигурна сам да би била броj 1 дуги низ година и да би доминирала да jоj се ниjе десила она несрећа у Хамбургу. Имала jе невјероватну вољу за побједе, увијек jе била коректна и срдачна, и као играчица и сада после кариjере. Понекад се сретнемо на неком турниру, а увијек у Њуjорку на Jу-Ес опену, попричамо о свим стварима, животу. Наша дружења су увијек приjатна. Морам да поменем и Горана Иванишевића, jер jе посебан играч и карактер. У последње вријеме сретнем и Ивана Љубичића, а све те велике спортисте краси jедно поштовање и љубазност - казала је она. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 15:31