Прес конференција Тиват / - фото: Реа Васић, Луштица Беј
10/06/2021 u 15:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Тивту почело Отворено првенство Европе у jедрењу

Организациjа европског шампионата jе посљедица великог искорака коjи jе jедрење у Црноj Гори направило у резултатском и организационом смислу током претходних 15 година, истиче Јакелић

 У организациjи Jедриличарског клуба Делфин и Европске ИЛЦА федерациjе, у ували Траште у Тивту се од 9  -16.jуна одржава Отворено првенство Европе у класи ИЛЦА до 21 године, наjвеће такмичење у историjи црногорског jедрења. Међу 131 jедриличара, поред представника 26 земаља Европе, на регати у акваториjуму Луштица Беј учествуjу и такмичари коjи бране боjе Перуа, Гуатамале, Каjманских острва и Египта. Домаћин шампионата у ували Траште jе компаниjа Луштица Девелопмент, а такмичење jе финансиjски подржала Општина Тиват.

Умjесто церемониjе коjу ниjе било могуће организовати у складу са актуелним епидемиолошким мjерама, такмичење jе данас званично отворено у амфитеатру насеља Луштица Беј конференциjом за новинаре, на коjоj су о организациjи Отвореног првенства Европе и значаjу такмичења из спортске и перспективе jедрења као производа спортског туризма говорили потпредсjедник ЕУРИЛЦА и предсjедник Регатног одбора ЕЕЦУ21 2021 Тиват, Златко Jакелић, менаџерка корпоративних комуникациjа компаниjе Луштица Девелопмент, Маша Радуловић, секретарка Секретариjата за друштвене дjелатности Општине Тиват, Борка Мршуља и директорка Туристичке организациjе Тиват, Даница Бањевић.

– Организациjа европског шампионата jе посљедица великог искорака коjи jе jедрење у Црноj Гори направило у резултатском и организационом смислу током претходних 15 година – поручио jе предсjедник Регатног одбора ЕЕЦУ21 2021 Тиват, потпредсjедник ЕУРИЛЦА, Златко Jакелић.

– Већ 15 година jедриличари из Црне Горе редовно наступаjу на међународним регатама биљежећи све запажениjе успjехе, што за резултат има и активну сарадњу са другим репрезентациjама и jедриличарским клубовима. У том контексту посебно се издваjа JК Делфин из Тивта, коjи ка све значаjниjим успjесима jедри уз велику жељу и вољу да позиционира црногорско jедрење раме уз раме са много броjниjим и jедриличарски развиjениjим нациjма, што им све боље успиjева. Кроз године спортске сарадње, клуб jе завриjедио наше повjерење. Створили су се услови да ЕУРИЛЦА повjери организациjу Еуропског првенства за класу ИЛЦА до 21 године Делфину, Тивту и Црноj Гори. Веома смо сретни што заjеднички отварамо ново међународно jедриличарско поље, на коjем ће се огледати 131 jедриличар и jедриличарка из 30 земаља Еуропе и свиjета – истакао jе Jакелић.

image

Једриличарски клуб Делфин

- фото: Реа Васић, Луштица Беј

Изградњом насеља Луштица Беј са модерном марином и неопходном инфраструктуром, компаниjа Луштица Девелопмент jе отворила потпуно ново jедриличарско поље у Црноj Гори, што jе бокељским jедриличарима пружило прилику за изазовниjе тренинге на отвореном мору, али и могућност да у изузетно актрактивном регатном пољу са динамичним вjетровима и струjама угосте наjбоље такмичаре Европе и свиjета.

– Овим се jош jедном потврђуjе да Тиват и увала Траште постаjу значаjна, занимљива и, вjеруjемо, у будућем периоду незаобилазна дестинациjа за све такмичаре и будуће шампионе у овоj изузетноj спортскоj дисциплини. У наредних седам дана, док се jедриличари буду надметали  на отвореном мору, Луштица Беј ће настоjати да буде њихов пажљив и нечуjан домаћин, казала jе Радуловић.

Организациjа Европског првенства jе велики догађаj за Тиват, а посебно радуjе што jе ова прилика пружена нашем граду у години великог jубилеjа - 70. година нашег JК Делфин, поручила jе Мршуља.

– Повjеравање организациjе Европског првенства у олимпиjскоj дисциплини своjеврсно jе признање Делфиновиг спортског квалитета, не само на локалном нивоу, него и на међунардном. Локална управа и Туристичка организациjа препознале су значаj  броjних реализованих  и планираних активности ове спортске организациjе, коjи прате постављене стратешке циљеве развоjа развоjа наше општине. Не само у области спорта, већ и у домену образовања, очувања локалне културе и традициjе, развоjа спортског и активног туризма, као и промоциjе одрживог развоjа – истакла jе Мршуља.

Бањевић је изразила задовољство што jе баш Тиват домаћин првог великог међународног jедриличарског такмичења у Црноj Гори, што jе са jедне стране велики изазов за дестинациjу, а са друге стране велики корак ка jачању активног спортског туризма. 

Спортски  туризам доприноси   интензивирању   одређених   активности, употпуњуjе туристичку понуду дестинациjе и утиче на продужење туристичке сезоне с обзиром да се догађаjи овог типа одржаваjу у предсезонском и постсезонском периоду. Они такође утичу и на структуру гостиjу обзиром да ће бити занимљиви одређеним циљним групама, како генерациjски, тако и према земљама припадности. Према статистици, спортске туристе карактерише велика потрошња и дуже   просjечно   вриjеме   боравка   у   поређењу   са   осталим   категориjама.   Они   представљаjу   и своjеврсне амбасадоре дестинациjе након што упознаjу земљу, обзиром да по повратку у своjе земље пориjекла, своjа искуства са путовања препоруче своjоj мрежи истомишљеника и приjатеља, истакла је Бањевић.

– У процесу   смо   приступа   Греен   Дестинатионс   и   у   фокусу   су   нам   активности   усмjерене   на одрживост, очување природних ресурса и заштиту животне средине, принципе коjи већ годинама воде наш JК Делфин.  Овом приликом желим похвалити њихову инициjативу да у планирању и реализациjи Европског првенства користе платформу са процедурама  и  смjерницама  за  организациjу  одрживих  догађаjа,  као  први  организатор догађаjа у дестинациjи коjи се активно укључио у брендирање Тивта као зелене дестинациjе –поручила jе она, истакавши да jе синергиjа свих субjеката и окретање правим вриjедностима jедини начин да Тиват и Црна Гора постану „зелена дестинациjа.“

У акваториjуму Луштица Беј данас ће бити организована тренинг регата, а официjелно такмичење почиње у петак, 11. jуна у 12 сати. Природни амфитеатар увале Траште нуди фантастичан поглед на регатно поље, те jе такмичење могуће посматрати са више различитих позициjа. Рачунаjући на динамику струjа и вjетрова у ували Траште, пред нама jе шест дана веома изазовног такмичења на коjем боjе Црне Горе бране Илиjа Марковић и Стефан Анђелић из JК Делфин и Jана Jакшић и Ања Лучић из JК Jуголе Гракалић Херцег Нови.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 23:38