Brnabić / Foto: SPUTNIK/LOLA ĐORđEVIĆ
22/12/2022 u 12:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ana Brnabić: Kurti ima jasnu namjeru, a to je etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije

Mutivode žele da iskoriste ovu situaciju i da objasne kako Srbija ima problem sa međunarodnom zajednicom, tvrdi premijerka Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je premijer Kosova Aljbin Kurti svijetu obznanio svoje namjere i vrijednosti kada je rekao da barikade na sjeveru Kosova i Metohije treba da se uklone i po cijenu žrtava.

- Kada govori o žrtvama govori o životima Srba na KiM koji su na barikadama, a podsjetiću da su na barikadama i žene i djeca, stariji ljudi, prosvetni radnici koji sa barikada drže onlajn nastavu za srednjoškolce, o tim potencijalnim žrtvama on priča -  rekla je Brnabićeva.

Brnabićeva je, za TV Hepi, kazala da, „mutivode“ žele da iskoriste ovu situaciju i da objasne kako Srbija ima problem sa međunarodnom zajednicom, jer je ambasador Njemačke u Prištini Jern Rode rekao da barikade treba da se uklone.

Istakla je da je izjava Kurtija „crvena linija“ i da je najveći problem izazvala njegova prijetnja uklanjanjem barikada i po cijenu žrtava.

- Mnoge zemlje u međunarodnoj zajednici priznaju Kosovo, ali se ne slažu sa Kurtijevim stavovima i ponašanjima. Postoje tu strane sa kojima se ne slažemo o tome šta je Kosovo, da li je autonomna pokrajina ili država, ali jasno vide šta Kurti želi da uradi i tome se protive i u tom smislu smo partneri - rekla je ona.

Navela je da je KFOR u ovom trenutku dobar partner srpskoj strani i radi svoj posao u skladu sa Rezolucijom 1244, ističući da je veliki napredak to što je povratak srpskih snaga na KiM stavljen u razmatranje.

- Srbi na KiM samo žele mir, stabilnost i svoja prava koja su im garantovana postojećim sporazumima, koje prištinska strana neprestano krši. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić preuzeo bje sve inicijative kako bi smirio tenzije na KiM i sačuvao ekonomsku stabilnost u regionu - zaključila je  Brnabić. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 01:29