Матија Бећковић / - Читалац репортер/Никола Тодоровић
27/11/2021 u 21:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бећковић: Какво би спасење Црне Горе било да Његошеве кости почину и да се сахране у цркви на Ловћену

О томе каква би била Његошева судбина 2021. Матија Бећковић каже да би спасење за све било када би рвање престало и та дуга битка се завршила

Ако Косово није наше, наше није ништа. Ако предамо Косово, нема разлога да правимо питање од било чега другог, можемо дати шта год хоће. Али, онамо намо за брда она и још даље, на оној страни, онострани се дижу Дечани, поручио је један од највећих српских пјесника Матија Бећковић.

Уочи његовог 82. рођендана, као два посебна дара за поштоваоце Бећковићеве мисли и стиха стиже нова збирка „Онамо намо“, трећа из започете поетске исповијести у којој, кроз портрете савременика и пријатеља, пјесник на најдубљи начин слика себе.

Поред књиге, ових дана на Фестивалу ауторског филма пред публику стиже и дуго очекивани документарни филм „Господин“ редитеља Пурише Ђорђевића.

О битној разлици између аутора оригиналног наслова и онога што пјесме из збирке „Онамо намо“ треба да поруче, Бећковић за Спутњик каже:

- Краљ Никола је написао ‘Онамо намо’, с тим што је његово више овамо, а моје је више онамо. Јер, онамо намо за брда она и још даље, на оној страни, онострани се дижу Дечани, и гаји зелени онострани и бој јуначки непрестани…Тамо ћу једном и ја поћи, да то је моје, себи ћу доћи“.

О рођендану који се поклапа са некадашњим Даном Републике, каже:

 - Рођен сам 29. новембра који је доскоро био Дан Републике, али та република је нестала. Од Авноја и Републике нема ништа, али је остао свети апостол Матеј који је био прегрнут тим авнојевским водопадом и том републиком и сада је и он угледао свјетлост дана. За мој рођендан у подне ћу бити у ваљевској гимназији, а увече на премијери Пуришиног филма. Дјелује нестварно“.

О томе каква би била Његошева судбина 2021. Матија Бећковић каже да би спасење за све било када би рвање престало и та дуга битка се завршила.

 - Какво би спасење Црне Горе било да се та битка заврши. И да рецимо Његошеве кости почину и да се сахране у цркви која је и озидана као његов завјет. Да се ништа не руши, да све остане како је и било, само да се поврати оно што је срушено и да се тако, као неки знак оздрављења и помирења, појави и сам Ловћен, који је у тој бици срушен, који више није личио на себе. Да један нараштај направи подвиг и покаже да је способан да изађе из тог рова из ког није било никаквог добра - напомиње академик Бећковић.

За себе, за 82. рођендан, каже да нема специјалних жеља, јер је већ добио више него што је желио.

 - Да сам остао на ономе што сам ја желио, не бих био са вама овдје. Нама је био велики успјех да останемо живи и да некако извучемо живу главу“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 22:28