Unsplash, LGBTQ / - UNSPLASH, LGBTQ
13/08/2023 u 19:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Beograd Prajd: Predsjednik nema pravo da građane dijeli i diskriminiše na osnovu ličnog mišljenja

Beograd Prajd je u saopštenju naveo da predsjednik države nema pravo da građane dijeli i diskriminiše na osnovu svog ličnog mišljenja

Organizacija Beograd Prajd najoštrije je osudila izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neće potpisati zakon o istopolnim zajednicama i podsjeća da je to "samo jedna u nizu diskriminatorskih izjava koje predsednik Vučić upućuje LGBTI+ zajednici", prenosi N1.

Beograd Prajd je u saopštenju naveo da predsjednik države nema pravo da građane dijeli i diskriminiše na osnovu svog ličnog mišljenja.

- Zakoni se na osnovu ličnih afiniteta političara i političarki donose u autokratskim i diktatorskim režimima, a predsjednik Vučić tvrdi da Srbija to nije. Podsjećamo predsjednika da je usvajanje zakona o istopolnim zajednicama međunarodna obaveza Srbije, da se ona nalazi u akcionim planovima Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kao i da je vlast već nekoliko puta do sada obećavala usvajanje zakona. Nacrt je čak i spreman, te tražimo da se on hitno pošalje u skupštinsku proceduru. Takođe, Ustav Srbije zabranjuje svaki vid diskriminacije i očekujemo od predsjednika da poštuje najviši zakonodavni akt i sve građane Srbije - poručuju iz Beograd Prajda.

Dodaju i da je Evropski sud za ljudska prava 2015. godine donio presudu „Oliari i drugi protiv Italije“, u kojoj kaže da svaka država koja je članica Savjeta Evrope, a Srbija to jeste od 2003. godine, mora pravno regulisati zajednicu života osoba istog pola.

Poslednja izjava predsjednika Vučića još jedan je dokaz zbog čega je mirno i uspješno održavanje Prajda važno u borbi za ravnopravnije društvo u kom ima mjesta za sve, navode u saopštenju.

Beograd Prajd napominje da se položaj LGBTI+ zajednice u poslednjih godinu dana drastično pogoršao, a da je usled negativne kampanje, koja je vođena zbog održavanja prošlogodišnjeg EuroPride-a, a u kojoj je i predsjednik Srbije učestvovao, došlo i do porasta fizičkog i verbalnog nasilja nad LGBTI+ osoba.

Beograd Prajd 2023. godine održava se od 4. do 10. spetembra pod sloganom „Nismo ni blizu“, sa ciljem da podsjeti na sedam zahtjeva Beograd Prajda koji od 2014. godine nisu ispunjeni. Neki od njih odnose se i na usvajanje zakona o istopolnim zajednicama i zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba.

Prajd protestna šetnja, zakazana za subotu, 9. septembar u 16 časova, počinje i završava se u parku „Manjež“ u Beogradu, gde je planiran koncertni program nakon same šetnje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. oktobar 2024 17:48