Сребреница (илустрација)
10/07/2021 u 20:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Београд: Прекинуто сјећање на геноцид у Сребреници, група грађана скандирала Младићу

На перформансу Жене у црном су рашириле црну тканину, на чијем је крају положен вијенац од бијелог цвијећа и камен са натписом 8.372

Као и сваке године, дан уочи годишњице Сребренице “Жене у црном” организују догађај на Тргу Републике у Београду. Ове године су развиле транспарент “Сребреница име геноцида”. Оне су у ћутњи од сат времена подсјетиле на то да тај злочин не смије да се заборави. И овога пута ту су и десничарске групе.

На перформансу Жене у црном су рашириле црну тканину, на чијем је крају положен вијенац од бијелог цвијећа и камен са натписом 8.372.

Учесници скупа у организацији Жена у црном носе табле са бројем 8.373 и транспарент „Сребреница – име геноцида“, „Геноцид у Сребреници је извршен уз директну подршку Србије“ и „Посмртни остаци убијених пронађени су у преко 60 масовних гробница“.

Кад је перформанс отпочео, како јавља репортерка Н1, ту се нашла и група људи која је догађај негодовала. Било је вербалних провокација и пјевања пјесама, скандирања некадашњем заповједнику Војске Републике Српске Ратку Младићу и Радовану Караџићу.

Они носе заставе са ликом Ратка Младића, заставе Војске Републике Српске и поручују да Сребреница није геноцид. Пјевају патриотске пјесме, између осталих и „Ој Косово, Косово“.

На Тргу има доста униформисане полиције, такође и полиције у цивилу, али није било инцидената и они нису интервенисали.

Репортерка Н1 каже да је препознала нека лица од прошле седмице, кад је отворена изложба „Душа Сребренице“. Већина тих људи је, каже, била тада и испред зграде где је изложба отворена, противећи се томе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 14:27