Дејан Вукшић / - Марковић
22/08/2021 u 18:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Београдски професор поднио кривичну пријаву СДТ-у против Вукшића

Адвокат сматра да је његов клијент, као врхунски интелектуалац, због вербалног деликта био „на нишану” режима Мила Ђукановића

Београдски професор међународног јавног права Дејан Мировић, поднио је данас кривичну пријаву Специјалном државном тужилаштву у Подгорици против директора Агенције за националну безбједност Црне Горе (АНБ) Дејана Вукшића, пише Politika.rs.

Мировић је и Управном суду у Подгорици поднио тужбу против рјешења Агенције, којим је по други пут одбијен његов захтјев за приступ документима из личног досијеа, па су разлози због којих је, у држави у којој је рођен, био једно вријеме персона нон грата, и даље „државна тајна”.

Кривичном пријавом Вукшић се терети за кривична дела „злоупотребу службеног положаја и несавјестан рад у служби”, јер не жели да открије разлоге због чега је Мировићу 2018. године био забрањен улазак у Црну Гору, која је након судског спора укинута, пише Политика.

-Вукшић је од јануара па до августа ове године предузео низ незаконитих радњи у поступцима у којима је рјешавао по захтјеву странке за приступ подацима институције на чијем је челу- прецизирао је за Тањуг Мировићев адвокат Иван Нинић.

-Мој клијент и ја смо најавили да ће кривична пријава против Вукшића бити поднијета уколико понови негативно рјешење и то се управо догодило. Упркос судској пресуди, господин Вукшић понавља своју одлуку и одбија увид у документацију на основу које је професору Мировићу 2018. године забрањен улазак у Црну Гору, позивајући се на тајност података која је установљена неком одлуком из 2015. године- рекао је Нинић-

Он сматра да је Вукшић морао да ријеши претходно правно питање, а то је посебни захтјев да се опозове тајност података, али он на тај захтјев никада ни формално није одговорио.

Нинић наводи да је у другом судском поступку успио са својим клијентом да му укине забрану МУП-а Црне Горе, те да сада Мировић слободно прелази границу, али указује да директор АНБ-то потпуно игнорише и не жели да саопшти разлоге тадашње негативне безбједосне процјене, коју је, како Нинић тврди, „фабриковала” управо АНБ и то баш у тренутку када је ДПС био на врхунцу своје политичке моћи, пише Политика.

Адвокат сматра да је његов клијент, као врхунски интелектуалац, због вербалног деликта био „на нишану” режима Мила Ђукановића.

На питање шта би могао да буде прави разлог због кога нова власт у Подгорици и након изборног пораза ДПС-а не пристаје да отворе досије Дејана Мировића, адвокат Нинић каже да је адреса за то питање премијер Здравко Кривокапић и „они који су му наметнули Дејана Вукишића као кадровско решење”, а сматра да то „евидентно нису странке које чине владајућу коалицију”.

Кривичном пријавом против Вукшића ће се у наредном периоду бавити специјални тужилац Миливоје Катнић.

Ово је други пут за годину дана да професор Мировић улази у судски поступак са новим директором АНБ.

Његов адвокат је почетком августа саопштио да је Управни суд у Подгорици усвојио тужбу и укинуо раније рјешење АНБ којим је одбијен захтјев за приступ документима те безбједносне службе, па је предмет враћен на поновно одлучивање.

Такође, претходно је Мировић у више наврата добијао судске спорове које је водио против МУП-а Црне Горе због мере забране преласка државе границе, наводи овај медиј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 21:59