Ана Брнабић / - ртс
05/07/2021 u 11:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брнабић данас на самиту Берлинског процеса

Србиjу ће на онлаjн скупу представљати премиjерка Ана Брнабић, а учесницима ће се обратити и европски комесар за проширење Оливер Вархељи

Берлин jе данас виртуелни домаћин 8. самита Берлинског процеса на коjем ће jедна од тема бити изградња заjедничког регионалног тржишта на Западном Балкану.

Србиjу ће на онлаjн скупу представљати премиjерка Ана Брнабић, а учесницима ће се обратити и европски комесар за проширење Оливер Вархељи.

Повјереница за односе са Западним Балканом у њемачком Министарству спољних послова и бивша амбасадорка у Албаниjи Сузане Шиц рекла jе за Доjче веле (DW) да ће се самит посебно усредсредити на наредне кораке за изградњу заjедничког регионалног тржишта о коjем су се лидери Западнобалканске шесторке договорили на самиту у новембру 2020. и односи се на четири темељне слободе: слободно кретање људи, робе, услуга и капитала што би требало да се постигне до 2024.

Шиц jе рекла да су на спровођењу Акционог плана за заjедничко регионално тржиште посебно ангажовани Савјет за регионалну сарадњу (РЦЦ) и Секретариjат Средњоевропског споразума о слободноj трговини (ЦЕФТА).

Берлински процес jе покренут 2014. како би се промовисала регионална сарадња и тиме убрзало приближавање Западног Балкана и ЕУ.

Конкретни резултати су, рекла jе Шиц, укидање накнада за роминг на Западном Балкану од 1. jула, проширење саобраћаjне и енергетске инфраструктуре и њено повезивање с коридорима ЕУ и оснивање Регионалне канцелариjу за младе (RYCO).

Економски и инвестициони план Европске комисиjе за Западни Балкан из октобра 2020. предвиђа коришћење до девет милиjарди еура из средстава из Инструмента ЕУ за претприступну помоћ (ИПА III), док ће се уз помоћ гаранциjа мобилисати додатна улагања до 20 милиjарди еура из приватног сектора као и европских и међународних финансиjских институциjа. У оквиру Берлинског процеса, до сада jе одржано седам самита: у Берлину (2014), Бечу (2015), Паризу (2016), Трсту (2017), Лондону (2018), Познању (2019), а 2020. домаћин jе била Софиjа, али jе због пандемиjе самит одржан у онлаjн формату.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:31