Ана Брнабић / -(фото:ATVBL.COM)
02/07/2021 u 20:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брнабић: Рикер ниjе споменуо међусобно признање Србиjе и Косова

Немам разлог да мрзим Аљбина Куртиjа, гледам га као политичара неке нове генерациjе за коjег сам мислила да ће бити више простора за диjалог, истакла је Брнабић

На састанку са Филипом Рикером, он ниjе поменуо међусобно признање и jа диjалог Београда и Приштине не видим као разговоре на коjем се прича о међусобном признању, рекла jе премиjерка Србиjе Ана Брнабић.

– Причали смо о Бриселском споразуму, он jе учествовао у томе, зна колико jе било тешко постићи споразум – навела jе Брнабић коjа jе истакла да jе Рикеру скренула пажњу на забрињаваjуће трендове на териториjи Косова и све већи броj напада на Србе, преноси Н1.

– Ни у jедном тренутку на састанку Рикер ми ниjе рекао да jе на краjу процеса међусобно признање, jер зна какав би био моj одговор и аргументациjа, поновила jе премиjерка на конференциjи за новинаре после учешћа на Преспа диjалог форуму.

Када jе ријеч о компромису, каже – тешко jе причати шта би значио.

–Компромис jе да се нађемо негдје на средини, да се покренемо са почетних позициjа, да и jедна и друга страна нешто добиjу и изгубе и обје стране буду подjеднако незадовољне. Простора за таj компромис мора да буде, морамо да се окренемо будућности. Да ли ћемо успјети зависи и од Београда и Приштине. Ми смо ту, бићемо за столом, не постоjи алтернатива диjалогу – нагласила jе Брнабић.

Брнабић jе рекла да ће Србиjа поштовати споразуме на коjе jе ставила потпис, али да то треба да учини и друга страна, када jе ријеч о Бриселском споразуму или Вашингтонском.

– Немам разлог да мрзим Аљбина Куртиjа, гледам га као политичара неке нове генерациjе за коjег сам мислила да ће бити више простора за диjалог – истакла jе Брнабић.

– Диjалог jе важан, у jедном тешком питању односа Сјеверне Македониjе и Грчке jе помогао да се нађе рјешење. Диjалог нема алтерантиву, али да разговарамо и даље о европскоj перспективи овог дијела Европе, Западног Балкана и шта заjедно можемо да радимо како би сви људи живјели боље и квалитетниjе – рекла jе Брнабић.

Каже да jе jедна од наjљепших ствари коjе су jоj се догодиле када jе слетјела авионом та да jоj jе стигао СМС да се више не плаћа роминг тарифа.

– Враћам се у Београд и очекуjу нас нови разговору о сарадњи у региону између Србиjе, Сјеверне Македониjе и Албаниjе, на онлаjн конференциjи учествоваће и председник Србиjе Александар Вучић и настављамо да разговарамо о конкретним проjектима коjе можемо да примјенимо у наредним недељама, када jе ријеч о инициjативи мини Шенген. Мислим да то што се догодило Сјеверноj Македониjи опасан преседан. Европске интеграциjе не смиjу да се везуjу за билатерална питања – оценила jе Брнабић.

– Надам се да ћете до краjа године добити датум за почетак преговора, коjи сте толико заслужили – додала jе она.

Брнабић jе рекла да Сјеверна Македониjа има сву подршку Србиjе, коjа када прича о европским интеграциjама, мисли о свим земљама региона.

– Имала сам овдје броjне билатералне састанке – рекла jе Брнабић и навела да се срела са премиjером Зораном Заевим, бившим европослаником Кнутом Флекенштаjном, в.д. помоћником америчког државног секретара Филипом Рикером и некадашњим грчким премиjером Алексисом Ципрасом

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:48