Ивица Дачић / - IZVOR: KOSOVO ONLINE
13/12/2023 u 12:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dačić: Nema razgovora o francusko-njemačkom planu dok se ne formira ZSO

Dačić, koji je nosilac izborne liste „Ivica Dačić-premijer“, kazao je da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo i da se nada da francusko-njemački plan neće postati dio pregovaračkog Poglavlja 35 s Evropskom unijom

Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da neće biti razgovora o sprovođenju francusko-njemačkog plana dok se na Kosovu ne formira Zajednica srpskih opština (ZSO), prenose regionalni mediji.

Dačić, koji je nosilac izborne liste „Ivica Dačić-premijer“, kazao je u intervjuu agenciji Beta da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo i da se nada da francusko-njemački plan neće postati dio pregovaračkog Poglavlja 35 s Evropskom unijom (EU).

On je rekao da je SPS patriotska stranka, a na pitanje da li pod patriotizmom smatra i potpisivanje Briselskog ili Vašingtonskog sporazuma ili prihvatanje francusko-njemačkog plana i Ohridskog sporazuma o mapi puta, Dačić je kazao da je osnovni cilj vlasti u Beogradu da „nema priznavanja nezavisnosti Kosova i članstva u Ujedinjenim nacijama (UN)“.

Dodao je da 15 godina od nezavisnosti Kosovo nije “uspjelo da verifikuje nezavisnost”.

- Od 110 zemalja koje su priznavale Kosovo, sada ih je 84, od ukupno 193 članice UN-a. Briselski sporazum je potpisan da bi se omogućio dijalog, a da se ne naruše državni i nacionalni interesi. Kroz formu ZSO trebalo je da se institucije Srbije pretvore u institucije Srba na Kosovu, a da bezbjednosne kosovske snage ne ulaze na teritoriju gdje žive Srbi. Predviđeno je bilo i da sve kosovske insticije koje su pod protektoratom UN-a budu sastavljene od Srba - rekao je Dačić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:22