/ Фото: Фејсбук
30/03/2022 u 19:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дачић: Србија је спремна да буде домаћин преговора Kијева и Москве

Спремни смо да у сваком тренутку понудимо своје добре дипломатске услуге, казао је он

Србија је спремна да у сваком тренутку буде медијатор у дијалогу Русије и Украјине на високом нивоу - ако двије стране то желе, каже предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић.

Дачић је, у интервјуу за руски лист Известија, рекао да је Србија спремна да у сваком тренутку понуди своје добре дипломатске услуге.

- Мој пријатељ, министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров, недавно се у разговору са српским новинарима позитивно изјаснио о овој могућности и то ми је драго. Србија је спремна да у сваком тренутку понуди своје добре дипломатске услуге и пријатељски однос објема странама ако то желе да искористе- рекао је Дачић.

Истакао је да Србија, упркос притисцима Запада и статусу кандидата за ЕУ, неће да се придружи антируским санкцијама јер су, како је рекао, у питању државни интереси Београда.

Дачић је нагласио да Србија због овакве политике трпи притиске Запада, али да се томе "са пуном одговорношћу" опире, штитећи важне државне интересе Србије.

- То што смо кандидат за чланство у ЕУ не обавезује нас да сваку нашу одлуку координирамо са ЕУ. Поготово ако вjерујемо да то може бити штетно по нашу земљу, а санкције Русији би биле управо такво решење- каже Дачић.

Додаје да санкције било којој држави не могу бити пут до било каквог политичког решења.

- Mоја земља је била под санкцијама деведесетих година и добро знамо да овакав притисак не функционише. У питању су наши важни државни интереси, јер је реч о Русији, нашој пријатељској и братској земљи и народу, са којима имамо изузетно развијену економску, културну и сваку другу сарадњу- закључио је Дачић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 13:28