Ивица Дачић / Фото: Јутјуб
25/03/2022 u 12:13 h
Sanja PrelevićSanja Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дачић за "Дан": Нећемо и не можемо да утичемо на политичке прилике у Црној Гори

Помоћи ћемо Црној Гори да не буде несташице хране, поручио је он

Предсједник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић изјавио је да се Србија неће мијешати у унутрашње ствари у Црној Гори, али је заинтересована за добре односе са Црном Гором и права Срба у овој земљи која су дуго била испод стандарда.

Дачић је у разговору за "Дан" рекао да је однос власти у Погорици у неким случајевима "чак био дискриминаторски", што, како је навео, "држава Србија никад неће да прећути, ни да се бори против тога, па нека нас сто пута оптужују за мијешање у унутрашње ствари".

Предсједник парламента Србије коментарисао је односе Србије и Црне Горе у свјетлу најновијих политичких догађаја у Црној Гори – формирања мањинске владе која би требало консензусом да одлучи о потписивању Темељног уговора са Српском православном црквом и попису становништва, као и споразуму партија чланица будуће владе који констатује да влада подржава резолуције о Сребреници и руској "агресији" на Украјину.

– Ми јесмо заинтересовани за политичке прилике у Црној Гори, али нећемо нити можемо да утичемо на њих, камоли да се мијешамо – поручио је Дачић.

Помоћи ћемо Црној Гори да не буде несташице хране

Дачић је изјавио да Србија има дољно залиха да не буде несташице хране и да ће изаћи у сусрет Црној Гори без обзира што је забрањен извоз неких стратешких производа.

– Без обзира што је из разлога предострожности код нас недавно забрањен извоз неких стратешких производа, сигуран сам да ћемо изаћи у сусрет Црној Гори уколико буде такве потребе и захтјева. Имајте у виду и да смо и у другим кризним ситуацијама излазили у сусрет Црној Гори, када је ријеч о вакцинама, на примјер. То схватамо као нашу обавезу – рекао је Дачић.

Напоменуо је да "несташица хране погађа цијелу Европу, а у Србији нема таквих проблема и неће их ни бити".

– Имамо и више него довољно основних животних намирница, снабдијевање је нормално, ничега не недостаје. Ми смо врло озбиљно руководили и нашим робним резервама баш зато да не бисмо дозволили да нас неки потреси на свјетском тржишту доведу у проблеме – казао је он.

Он је додао да је "Србија заинтересована за добре односе зато што је Црна Гора за Србију најближа држава у региону и зато што искрено хоћемо да имамо најбоље, братске односе".

– Нарочито смо заинтересовани за права Срба у Црној Гори и то је читав комплекс питања за која ћемо увијек бити заинтересовани као држава – казао је Дачић.

Он је прецизирао да су "питање равноправности, учешће у јавним пословима, образовање, језик, положај Српске православне цркве, ствари гдје Србија мора и има свако право да буде активна".

– Попис је, на примјер, од суштинске важности за позицију Срба у Црној Гори и зато очекујемо да он буде обављен у највишој демократској процедури, без икаквих притисака и манипулација. Однос власти према Србима у Црној Гори дуго је био испод свих стандарда, у неким случајевима чак дискриминаторски. То држава Србија никад неће да прећути, ни да се бори против тога, па нека нас сто пута оптужују за мијешање у унутрашње ствари – поручио је предсједник Народне скупштине.

Осврнувши се на најновије политичке догађаје у Црној Гори, пад владе премијера Здравка Кривокапића и именовање лидера ГП УРА за мандатара, Дачић је рекао да "ко ће бити у Влади Црне Горе је само ствар грађана Црне Горе, ни Србија ни нико други ван Црне Горе не смије у то да се мијеша".

Говорећи о позицији Демократског фронта, који тврди да политички представници Срба у Црној Гори након побједе 30. августа 2020. на изборима поново прелазе у опозицију, овога пута без избора, због новог политичког договора у Скупштини Црне Горе, Дачић је рекао да "није тајна да Србија са ДФ-ом има добру комуникацију и сарадњу".

– Наша је обавеза да са сваком владом у Подгорици нађемо начин да сарађујемо најбоље што можемо. Што се тиче ДФ-а, није никаква тајна да имамо добру комуникацију, што је такође наша обавеза, зато што ДФ заступа интересе Срба у Црној Гори и са њима имамо велики број обавеза на којима морамо заједно да радимо. Без обзира да ли ће они бити дио Владе или опозиције ми ћемо са њима да наставимо тијесну сарадњу да бисмо што више побољшали положај Срба у Црној Гори – поручио је Дачић.

Предсједник парламента је казао да "очекује улазак Црне Горе у Отворени Балкан не зато што то заговара Дритан Абазовић, него зато што је то у интересу Црне Горе".

– Никоме није јасно зашто Црна Гора, али и Босна и Херцеговина, па чак и Приштина, оклијевају да се прикључе. Тиме губе само њихови грађани, нико више. Предсједника Србије Александра Вучића опозиција у Србији оптужује да овом иницијативом отвара врата некој великој Албанији, а у исто вријеме у Тирани праве демонстрације против Едија Раме да помаже великосрпски пројекат – рекао је Дачић.

Он сматра да су "све то глупости, јер је Отворени Балкан економски пројекат и његов циљ је да све наше економије на Балкану уклоне баријере и повећају трговину, запошљавање и инвестиције између себе".

– Ако је то нешто лоше, онда нека кажу да је то лоше и у Европској унији, у коју хоће да уђу. Сви су добродошли, нарочито Црна Гора, али ако не уђу, молим лијепо, ми ћемо да наставимо. Само, нека сјутра не траже изговор у нама када буду морали да објашњавају својим компанијама зашто лоше послују и зашто немају већи извоз и раст – поручио је Дачић.

Одговарајући на питање како коментарише недавну изјаву предсједника Црне Горе Мила Ђукановића да "није вријеме за посјету Србији, а да иде у Приштину" Дачић је рекао да то највише говори о његовим приоритетима.

– То највише говори о његовим личним политичким приоритетима, не вјерујем да су то и приоритети Црне Горе – казао је Дачић.

Бивши шеф српске дипломатије оцијенио је да се руско-украјински рат "дешава у нашем најближем окружењу, па се тако и одражава и на Балкан, као и на цијелу Европу".

Указао је да су "економске последице већ сада врло велике, огледају се у расту цијена прије свега енергената и хране, зато што је Русија највећи европски снабдјевач гаса и огроман извозник нафте, а обје зараћене земље су велики произвођачи хране".

– Али много важније од тога је што се овдје ради о сукобу два нама врло блиска народа, руског и украјинског, и ми не можемо да останемо равнодушни према свему томе. Сматрам да нема никог ни у Србији ни у Црној Гори ко не би желио да се мир постигне што прије. Политичке последице су већ огромне, рекао бих историјске, и ми у Србији их већ осјећамо, а то је прије свега притисак са Запада да се дистанцирамо од Русије, па и да јој уведемо санкције. Тај притисак траје већ осам година колико и криза у Украјини, иако смо од самог почетка рекли да подржавамо интегритет Украјине, али да не желимо да уводимо санкције Русији зато што нећемо да радимо против себе и својих интереса. Ми смо ту крајње принципијелни и ту политику понављамо и сада. Зашто скоро цијела Европа и даље увози и плаћа гас из Русије, на примјер, а од Србије се тражи да то исто престане да ради? То су чисто политички притисци и ја сам сигуран да ћемо и даље имати снаге да им се одупремо – поручио је Дачић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 12:28