Ivica Dačić / - INSTAGRAM
23/11/2023 u 22:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dačić: Zagreb je bio obaviješten da je diplomata nepoželjan zbog špijuniranja

Na vrijeme su informisani i pokazani su im dokazi, ponovio je Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je hrvatski diplomata Hrvoje Šnajder proglašen za nepoželjnu osobu zbog grubog kršenja Bečke konvencije, dodajući da njegov posao nije bio da se bavi obavještajnim radom, već diplomatskom službom.

To su dokumentovanja saznanja i činjenice sa kojima je Hrvatska upoznata prije izvjesnog vremena i trebalo je da oni sami preduzme mjere, a pošto su to odbili da urade, mi smo ga proglasili personom non grata, rekao je Dačić, komentarišući tvrdnju hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Srbija nije dala objašnjenje za odluku o protjerivanju Šnajdera.

Na vrijeme su informisani i pokazani su im dokazi, ponovio je Dačić, koji dodaje da u slučaju uručenja note nema detaljnijeg obrazloženja.

Kada je reč o reciprocitetu sa njihove strane, naveo je šef srpske diplomatije, to može tako da izgleda, ali nije to u pitanju.

Da li je on prekršio Bečku konvenciju? Otišao je na službu u Zagreb u septembru, pa i da je htio nešto, ne vjerujem da je imao vremena, a radi se osobi koja radi na konzularnim pitanjima, kazao je Dačić.

Pitali ste me i za Sloveniju, rekao je on, aludirajući da pisanje medija da Ljubljana nije dala agreman Zoranu Đorđeviću za ambasadorsku poziciju.

O tome se ne diskutuje u novinama, rekao je Dačić i dodao da nikakav odgovor nije stigao, zbog čega je nekorektno da se o tome piše u medijima.

Ako postoje problemi, o tome treba da razgovaramo. To onda pokazuje da tu postije neki drugi interesi i namjere, a čuli ste ko je poltički, medijski i ekonomski povezan u obje zemlje, a ima veze i sa pojedinim opozicionom pokretima u našoj zemlji, kazao je Dačić.

- Mi smo tražili agreman, a odgovor nismo dobili. Svaki odgovor će imati odgovarajuću reakciju naše strane - zaključio je Dačić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:04