Милован Дрецун / - РТРС
25/09/2021 u 10:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дрецун: Међународна заједница дала зелено свјетло Приштини за своје акције, Курти спрема нову кризу

Они се нису успротивили тој акцији, укључујући и представнике земаља Квинте. Тај дио међународне заједнице знао је да се припрема акција, сматра Дрецун

Предсједник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оптужио је данас дио међународне заједнице да је знао да Приштина припрема акцију на сјеверу КиМ јер их је, како тврди, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти контактирао неколико дана раније.

- Курти је очигледно имао зелено свјетло од неких чланица међународне заједнице да крену у ову акцију - рекао је Дрецун за РТС.

Како је навео, Курти је, неколико дана прије доношења одлуке о реципроцитету за регистарске таблице за српска возила, контактирао и упознао представнике неких западних држава са предстојећом акцијом.

- Они се нису успротивили тој акцији, укључујући и представнике земаља Квинте. Тај дио међународне заједнице знао је да се припрема акција - сматра Дрецун.

Каже да је за акцију знао и Кфор, што се може видјети када је код Лепосавића дошло додатних 50 британских војника који су пратили ситуацију на сјеверу КиМ, као и Еулекс који је, како указује, подигао борбено своје специјалне јединице, дан прије акције.

Додао је да је, паралелно са тим, на последњем, техничком састанку у Бриселу, почетком септембра приштинска делегација потпуно одбила да се разговара о могућем рјешењу за истицање рока о примени статуса неутралних таблица.

Дрецун је упозорио да "прва могућа, следећа криза и нова једнострана акција Приштине може да наступи 1. октобра, јер истиче шестомјесечни рок Приштини да уведи у систем наплате електричне енергије, што може да послужи као повод".

Забрињавајуће је, каже, и што Приштина не одустаје од распоређивања специјалних снага на сјеверу КиМ.

Дрецун је за РТС рекао да је ситуација на административним прелазима иста као и претходних дана.

- С једне стране, специјалци са дугим цијевима онемогућавају слободно кретање људи, а с друге легитиман, демократски протест српског народа, миран протест - рекао је Дрецун.

Он је истакао да је у претходних пар дана видио злонамјерна и искривљена тумачења боравка водећих људи Српске листе и општине са сјевера на административним прелазима, гдје се ишло са тврдњама да ти људи распоређују припаднике специјалних јединица.

- Постигнут је договор да би се избјегло насиље и инциденти, за које би свакако већи дио међународне заједнице оптужио српску страну - наводи Дрецун.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:22