/ - FOTO: UNSPLASH - STEFAN KOSTIć ZASTAVA SRBIJE, SRBIJA
12/09/2024 u 16:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Džozef: Vučić oživio velikosrpski nacionalistički projekat

Edward P. Joseph, predavač na Univerzitetu Johns Hopkins u Washingtonu, smatra da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oživio velikosrpski nacionalistički projekat“.

Ohrabren molbama SAD-a, Vučić je otvoreno oživio velikosrpski nacionalistički projekat koji je Jugoslaviju odveo u rat prije tri decenije, piše Joseph, prenosi foreignpolicy.com.

Sada je tu filozofiju primjenio na svoje odnose sa Bosnom i Hercegovinom, Kosovom i Crnom Gorom. I direktno i indirektno, Srbija je dosljedno potkopavala suverenitet, funkcionalnost i euroatlantske aspiracije svake zemlje, navodi on.

- Naoružana srpska zavjera, skovana prošlog septembra u Banjskoj na sjeveru Kosova – u blizini mjesta gdje su raspoređene američke trupe – nastojala je da silom podijeli zemlju. Ovo drsko kršenje mirovnih uslova Beograda sa NATO moglo je biti izvršeno samo uz podršku srpskih zvaničnika, od kojih niko nije pozvan na odgovornost - navodi on.

Vučić: Sada je potpuno jasno da Kurti želi progon Srba

Američka administracija koja redovno uvodi sankcije širom regiona jedva je uspjela da sankcioniše bilo kog srpskog zvaničnika.

- Prezirući Washington, Vučić je postavio dvije od rijetkih ličnosti koje su SAD sankcionisale u najnoviju srpsku Vladu. Jedan od njih – zamjenik premijera Aleksandar Vulin, „ozloglašeni bivši šef obavještajne službe“ i pomoćnik Kremlja – ponovo se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom 4. septembra, izjavivši da je „Srbija saveznik Rusije“ i dodao da „pod vodstvom Aleksandra Vučića Srbija nikada ne bi ušla u NATO, niti bi uvela sankcije Ruskoj Federaciji - navodi se u članku.

Vučićevi saveznici i rivali podjednako vide neskladnost u stavu SAD-a prema Beogradu i djeluju prema tome.

U posjeti Sarajevu krajem augusta, direktor CIA William Burns suočio se sa „zabrinjavajućom secesionističkom retorikom i postupcima“ Milorada Dodika, proruskog predsjednika i lidera bosanskohercegovačkog srpskog entiteta.

Tokom većeg dijela svog mandata, Bajdenova administracija je uzalud apelovala na Vučića da obuzda Dodika, ignorišući njihov zajednički interes da unište Bosnu. U junu, Vučić je ugostio Dodika u Beogradu na otvoreno iredentističkom „Svesrpskom saboru“.

U julu, prosrpski predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, orkestrirao je rezoluciju smišljenu da naljuti Hrvatsku, jadranskog susjeda koji se u potpunosti pomirio sa svojim nekadašnjim neprijateljem.

Izvršena po nalogu Srbije, rezolucija odmah baca sjenku na put Crne Gore ka Evropskoj uniji, pozivajući na prepreke Zagreba, koji je član EU.

Poput Putina, i Vučić osjeća prijetnju od evropskih aspiracija manjeg, navodno vještačkog susjeda, Crne Gore, koji Beograd nastoji da potčini, ocjenjuje on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 16:22