/ - FOTO: UNSPLASH - STEFAN KOSTIć ZASTAVA SRBIJE, SRBIJA
06/09/2024 u 08:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Hil: SAD ne odobravaju jednostrane poteze Prištine

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da SAD ne odobravaju jednostrane poteze Prištine, a da je Beograd dobro postupio držeći se dijaloga.

- SAD su vrlo jasno stavile do znanja da budućnost ove situacije treba riješiti dijalogom, putem onoga što radi specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. Mi dosledno podržavamo to. I mislim da smo takođe bili prilično jasni da smo nezadovoljni kada neko odstupi od dijaloga ili preduzme jednostrane korake - rekao je Hil za Radio televiziju Srbije (RTS).

On je dodao da se Srbija drži dijaloga i ocjenio da je to ispravan pristup.

- Moraćemo da vidimo kako ćemo proći kroz ovo, ali želim da vas uvjerim da je apsolutno naš stav da dijalog ima sve elemente koji mogu riješiti ove probleme i ovi problemi moraju biti riješeni dijalogom -  naveo je Hil, prenosi B92.

Sedmi dan blokade zgrada srpskih institucija na sjeveru KiM, policija iznosi dokumentaciju

Prema njegovim riječima, SAD su jasno u više navrata u poslednjim danima i nedeljama saopštile stavove, posebno po pitanju mosta na Ibru i potrebe za formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO).

- Bili smo vrlo jasni da oni koji skrenu sa dijaloga rizikuju da skrenu sa naše politike. Ono što mogu reći je da je Srbija radila veoma naporno na ovome. Srbija je dobro postupila držeći se dijaloga i ja bih stvarno ohrabrio Srbiju da nastavi sa tim - istakao je američki ambasador u Srbiji.

Hil je izjavio da odnos SAD i Srbije raste i uspješno se razvija, jer postoji mnogo zajedničkih interesa.

-  Mislim da imamo neku vrstu strateškog zajedničkog interesa u pogledu toga gdje želimo da idemo. Veoma smo zabrinuti zbog regionalnih pitanja, ali takođe smo veoma zabrinuti zbog onoga što se dešava u Ukrajini. Tako da mislim da postoje mnogi pozitivni znaci u pogledu toga kuda će se odnos Sjedinjenih Američkih Država i Srbije razvijati. Da budemo jasni, Srbija ima mnogo izazova. Jedan od tih izazova jeste pitanje gdje građansko društvo nalazi svoje mjesto -  naveo je Hil.

Dodao je da je odnos SAD sa Srbijom široko zasnovan odnos, navodeći da što je šira baza - to će biti dugotrajnija.

Ambasador je naveo da Srbija počinje da donosi važne strateške odluke, ističući da se jedna od njih odnosi na kupovinu "rafala".

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 11:44