Хркаловић / Фото: Архива
07/12/2021 u 07:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хркаловић била жртва сукоба у врху СНС-а

Бивша секретарка МУП-а Србије очигледно је "жртвени јарац" конфликта Александра Вучића и министра Стефановића

Адвокати бивше државне секретарке Министарства унутрашњих послова Диjане Хркаловић поднијели су јуче захтјев да се у поступку коjи се води против ње промијени тужилац Миленко Мандић, као и да о том захтјеву не одлучуjу тужилац за организовани криминал Младен Ненадић, нити републички jавни тужитељ Загорка Доловац, сазнаjе "КРИК".

У захтјеву наводе да jе поступак против Хркаловић политички мотивисан сукобом унутар владаjуће Српске напредне странке.

Тужилац Мандић коjи води оваj случаj гомила свједоке коjи немаjу везе са Хркаловић, нити су говорили о њоj на саслушањима, тврде адвокати Диjане Хркаловић и наводе да jе циљ тужилаштва да она што дуже остане у притвору. 

Адвокати истичу да jе Хркаловић требало да буде пуштена из притвора пошто су саслушани свједоци, али да се то ниjе догодило пошто jе тужилац одлучио да неке свједоке поново саслуша.

– Од осам свједока коjи су саслушани ниjедан не познаjе Диjану Хркаловић, нити jе био у било каквом контакту с њом. Сви свједоци су активни полициjски службеници и говорили су само о техничким радњама које jе од њих захтијевао другоокривљени Деjан Миленковић Багзи – наводе адвокати.

Међу разлозима за промјену тужиоца Мандића, адвокати наводе и то да он ниjе обjаснио Дијани Хркаловић за шта jе све осумњичена, као и да фингира истрагу jер о ономе за шта jе терети ниjе поставио ниjедно питање свједоцима.

– Ово изигравање закона типично jе за поступке у коjима извршноj власти закон смета да оствари нелегалне циљеве – истичу адвокати.

Одбрана чврсто вјеруjе да jе процес коjи се у овом тренутку води против Диjане Хркаловић пар екселанс политички мотивисан, прије свега jедним унутарпартиjским догађаjем у ком jе окривљена мјера за поткусиравање у сукобу у оквирима владаjуће странке. Адвокати траже да буде изузет и тужилац за организовани криминал Младен Ненадић jер сматраjу да jе и он пристрасан пошто jе дозволио да истрага против Хркаловић буде вођена на оваj начин. Траже и да о њиховом захтјеву за промјену тужиоца и изузимање Ненадића не би требало да одлучуjе Загорка Доловац, коjа jе иначе надлежна за то.

– Одбрана нема повјерења у непристрасност Загорке Доловац, коjа jе еминентно политичко рјешење и коjа нема капацитет самосталног jавног тужиоца што jе ноторна ствар па jе не треба доказивати – наводе адвокати и траже да Државно вијеће тужилаца одреди неког од замјеника републичке тужитељке да одлучи о њиховом захтјеву.

Хркаловић jе ухапшена у jеку сукоба између њеног некадашњег шефа и тадашњег министра полициjе Небоjше Стефановића и предсједника Србиjе Александра Вучића. Годинама је била jедна од наjутицаjниjих људи у полициjи, а повезана jе са "кавачким криминалним кланом" и његовим огранком у Србиjи – екипом криминалца Вељка Беливука.

image

Стефановић и Вучић

Фото: Дадо Ђилас, Курир

Са овом групом одржавала jе везу преко жандарма Ненада Вучковића, званог Вучко, са коjим jе била у емотивноj вези. Ипак, Хркаловић до сада ниjе испитана о везама са Беливуком, коjи jе ухапшен у фебруару ове године и заjедно са своjим сарадницима оптужен за пет убистава, отмице, мучење и силовање.

Сумњичи се да jе утицала на колегу Деjана Миленковића у два случаjа – да извјештаj о вештачењу телефона Вељка Беливука у оквиру истраге за убиство Властимира Милошевића не достави одмах тужилаштву, као и да се уништи прислушкивани разговор адвоката Драгослава Огњановића, коjи jе убиjен 2018. године.

На терет jоj се ставља и да jе незаконито прислушкивала криминалца Дарка Елеза. Осим Хркаловић, истрага се води и против Миленковића, коjи се, између осталог, сумњичи и да jе наредио да се уништи снимак прислушкиваног разговора оца министра Небоjше Стефановића и директора "Србиjашума" Игора Брауновића.

Неколико мјесеци прије него што jе ухапшена, Хркаловић jе приведена у своjству грађанина и испитана у вези са незаконитим прислушкивањем предсједника Вучића, али за то ниjе званично осумњичена.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

25. april 2024 06:39