Александар Вучић / - (Александар Вучић) Фото: SCREENSHOT
22/01/2022 u 16:00 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДВ: Избацивање Рио Тинта-Вучић неће да се коцка пред изборе

Упадљиво је што београдске власти нису биле толико предусретљиве када су у питању протести против других индустријских пројеката који оптерећују животну средину

Свијету треба више литијума, јер се користи за аутомобилске батерије. Зато је за Србију црпљење највећег европског налазишта литијума дјеловало као седмица на лотоу. Сада је Влада изненадно угасила пројекат – неколико дана после протјеривања Ђоковића, пише угледни Франкфуртер algemaјne caјtung, преноси DW.

-Српска премијерка Ана Брнабић оправдала је отказивање пројекта врijедног 2,4 милијарде долара притиском еколошких групација- додаје лист, цитирајући премијерку која је у четвртак рекла да су све дозволе повучене те да је то крај пројекта „Јадар“.

-За почетак априла су у Србији заказани парламентарни избори. Предсjедник Вучић који влада аутократски не жели да стави на коцку комотну већину коју има- оцijењује франкфуртски лист. Додаје се да су томе претходили упорни протести хиљада људи, вођени страхом због екологије и могућег брисања више од двадесет села због рудника.

-Упадљиво је што београдске власти нису биле толико предусретљиве када су у питању протести против других индустријских пројеката који оптерећују животну средину и загађују, а које махом воде кинески власници- пише Frankfurter algemaјne.

Планирано је било да кроз пет година у Јадру буде вађено 58.000 тона литијум-карбоната годишње, што би био највећи такав рудник у Европи. Лист додаје да је Рио Тинто у петак опао за пет одсто на берзи у Сиднеју.

-Избацивањем из Србије концерн пропушта прилику да постане највећи европски испоручилац литијума- пише у тексту.

-У Аустралији се одлука посматра не само у свијетлу тамошњих избора, него посебно као одговор на избацивање броја један тениске ранг-листе Новака Ђоковића- наставља Frankfurter algemaјne. „Тенисер се у децембру солидарисао са демонстрантима и објавио фотографију протеста са поруком за чист ваздух.“

-Аналитичари у Аустралији упозоравају да ће мањак свјетске понуде литијума сада трајати дуже од три године. Након одлуке у Београду цијена литијума је знатно скочила-закључује лист.

У извјештају на порталу Шпигела се такође пита да ли одлука има везе са „случајем Ђоковић“ и подвлаче последице по светско тржиште. Литијум из Србије био би довољан за производњу милион електричних аутомобила годишње.

-Било би то највећи рудник Европе и важан прилог томе да континент буде независан од увоза литијума- додаје Шпигел.

У тексту бечког листа Standard акценат се пак ставља на еколошке протесте: „Настао је нови демократски протест са којим власти нису рачунале. Десетине хиљада људи у цијелој Србији солидарисало се са захтјевима еколошких активиста.“

Наводи се да је и референдум о уставним променама био прилика да се изрази незадовољство, те да је то заплашило Српску напредну странку пред изборе 3. априла.

-Жесток отпор становништва је за владајуће очито био изненађење. Током једног од протеста су хулигани блиски режиму нахушкани на демонстранте. Али, еколошки покрет је само растао-додаје Standard.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 14:21