Enriko Barduani / - ISPIONLINE
09/10/2024 u 11:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ko je Enriko Barduani, novi komandant KFOR-a?

Novi komandant KFOR je italijanski general-major Enriko Barduani koji je u okviru te misije već službovao na Kosovu i Metohiji a osim zadataka na Balkanu, bio angažovan i u Iraku, Libanu i Avganistanu.

Kako prenosi portal Balkanska bezbjednosna mreža, Barduani važi za čovjeka sa posebnim iskustvima za tako politički i bezbjednosno osjetljivu funkciju i zato će jednu godinu provesti na čelu vojne misije na Kosovu.

Italija je do sada dala najveći broj ljudi na čelu KFOR i od 28 komandanta, uniformu vojske te zemlje nosilo je 13 generala.

Zamjenik šefa Kabineta ministra odbrane

Barduani, koji je na čelu KFOR zamijenio turskog generala Oskana Ulutaša, službovao je 2001. godine na Kosovu kao zamjenik šefa italijanskog obavještajnog odjeljenja i 2015-2016. godine kao šef Kabineta komandanta te misije.

Italijani su do sada pokazali svijest o važnosti zaštite bezbjednosti građana i kulturnih dobara. Istakli su se štiteći manastir Visoki Dečani i to je zadatak koji se zvanično navodi na listi prioriteta italijanskog sektora KFOR.

Novi komandant KFOR je tokom karijere bio angažovan u Iraku 2004. godine, u Libanu 2009. i u Avganistanu 2019-2020. godine a do sada je bio zamjenika šefa Kabineta ministra odbrane zaduženog za vojna politička pitanja i direktora organizacije jedinice ministarstva za politiku odbrane.

Kfor povećava broj vojnika na KiM: Raspoređeni duž adminitrativne linije

Od potporučnika do generala

General Barduani završio je vojnu srednju školu i vojnu akademiju i promovisan je u čin potporučnika 1990. godine. Kao mladi oficir službovao je u konjičkim izviđačkim jedinicama i nastavnim centrima i od 1994. do 1996. godine bio je u tri ture na zadacima zaštite poretka komandir voda zaduženog za podršku policiji.

Bio je i komandant u izviđačkim jedinicama ranga bataljona i puka i jedne od najvažnijih italijanskih jedinica – brigade Ariete.

Tokom karijere u visokim oficirskim činovima i kao general balansirano se kretao između komandnih dužnosti i odbrambene politike i zato je tokom mandata u Avganistanu dobio osjetljivu poziciju komandanta sektora sa sedištem u Heratu – TAAC-West.

Od 2020. do 2022. godine bio je u Briselu u Vojnom komitetu EU kao načelnik Kabineta predsjedavajućeg tog tijela. Posle povratka u Italiju posvetio se politici odbrane.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. oktobar 2024 11:27