/ Фото: Илустрација
01/08/2021 u 22:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Курти: Србија је до сада изазвала четири рата, Вучић мора да се суочи са тим

Србија не прихвата злочиначку прошлост, тврди премијер Косова

Заједничко тржиште и "Отворени балкан" треба да значи демократизацију и владавину права у региону, али то је немогуће све док Србија не прихвата „злочиначку прошлост", казао је косовски премијер Аљбин Kурти.

Кометаришући договор постигнут између Србије, Албаније и Сјеверне Македоније и „Отворени Балкан“ Курти каже да је главни проблем Западног Балкана неуспјех предсједника Србије Александра Вучића да се суочи са прошлошћу, преноси Репортери.

- Република Kосово сматра да је главни проблем Западног Балкана неуспех српског лидера да се суочи са прошлошћу, односно са злочиначком прошлошћу Србије, која је изазвала четири рата у последњој деценији 20. вијека. Заједничко тржиште мора бити пропраћено суочавањем са прошлошћу, демократизацијом наших земаља и владавином права. У супротном ћемо имати више догађаја у прошлости, него процеса који мијењају животе грађана на боље- рекао је Kурти.

Kурти није одушевљен промјеном имена „мини Шенген“ у "Отворени Балкан",  јер то тумачи као отвореност према руским и кинеским утицајима.

- Посебно нисам одушевљен називом „Отворени Балкан“, будући да се лидер Србије не суочава са прошлошћу своје земље и собом. „Отворени Балкан“ више личи на Балкан отворен за утицаје са истока, посебно из Руске Федерације и Kине, као и са отвореног Балкана до аутократије, корупције, ратних злочинаца, за које знамо да су и даље масовно слободни не само у Србији, већ да је и неколико њих на власти - рекао је Kурти.

Ипак, Kурти је увјерен да су односи између Kосова и Албаније братски, без обзира на тренутне околности.

- Kосово и Албанија ц́е имати и треба да имају добре и боље односе. Не приличи ни премијеру Kосова ни Албаније да наше земље, и грађани исте нације имају лоше односе. Kосово и Албанија имају братске односе, на политичарима је попут премијера Едија Раме и мене да заступамо вољу и интерес грађана- закључио је Kурти.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

25. april 2024 08:16