Фото: Архива / - Фото: Архива
22/11/2021 u 19:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kурти: Вучић жели „боснизацију“ Kосова, држава му је и црква и партија

Србија троши више на војску него Црна Гора, БиХ и Албанија заједно, тврди он

Премијер Kосова Аљбин Kурти оцијенио је да предсједник Србије Александар Вучић "жели боснизацију Kосова" и да од њега направи "нефункционалну државу".

Курти је изразио забринутост "зато што Србија тренутно троши више на војску него сви други заједно на Западном Балкану".

Kурти је рекао да "Kосово има проблем и да је тај проблем Србија, у којој нема плурализма и гдје постоји само партија“.

- Та странка је и држава. Та држава је и црква. Та црква је и партија. Ту нема плурализма, али они тврде да је демократија изабрана. Србија је у последње вријеме увелико повећала своје војне издатке. Босна и Херцеговина, Црна Гора, Албанија, Kосово и Сјеверна Македонија заједно не троше колико Србија сама. То се не дешава због Мађарске и Румуније, а ова милитаризација Србије је за нас веома забрињавајућа- рекао је Kурти.

Он је навео да постоји воља и интерес за свеобухватан споразум за Kосово и оцијенио да то зависи од тога да ли је Србија спремна и да је нормализација односа Kосова и Србије таква да „много више зависи од спремности Србије да промијени свој приступ“.

На питање да ли би се сложио са евентуалном разменом територија, Kурти је одговорио одречно и рекао да жели да се дијалог одвија за права и потребе грађана, а не за размјену територија.

- У природи аутократа је да мисле да могу да размјењују територије као да су њихова својина. Нисмо у средњем вијеку, са монарсима који територије државе сматрају земљом оца или монарха, а народ породицом онога који влада. Мислим да ни Срби не желе то, хоће само предсједник Србије. Сада, док сам ја на власти, он не помиње размјену територија, али жели ‘боснизацију’ Kосова у виду аутономног српског ентитета у оквиру наше републике, да од нас направи нефункционалну државу, која то није- закључио је Kурти.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:46